Krönika: Magnus Svensson

Hästholmen 200310 LRF i Östergötlands årsstämma på Ombergs golfklubb i Hästholmen. Magnus Svensson.Foto: Åke Karlsson / lantbruksbild.se
Magnus Svensson. Foto: Åke Karlsson/Lantbruksbild

Magnus Svensson i regionstyrelsen skriver i sin krönika om bondeprotesterna i Europa och vilka goda förutsättningar vi har i Sverige med bland annat livsmedelsstrategin.

Gödsel sprids på gatorna och tusentals traktorer stoppar trafiken på motorvägar. Bönder i Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Belgien protesterar mot sina regeringars lantbrukspolitik. De protesterar mot hårdare miljökrav, minskad intensitet i sin produktion och lägre gårdsstöd vilket i praktiken innebär högre krav till en mindre ersättning.

Vi bönder i Sverige kämpar också med de senaste årens ökade kostnader, men förutsättningarna för oss är bättre.

I alla de länder där vi ser protester så finns det en ganska spänd och ansträngd relation mellan regering och bönder. I Sverige har vi en mycket mer konstruktiv diskussion och relation med regeringen, sa LRFs förbundsordförande Palle Borgström i ett inslag i SVT nyligen om bondeprotesterna.

I Sverige har vi livsmedelsstrategin med syfte att öka livsmedelsproduktionen i landet. Vi ser bland annat att vi ökar mjölkproduktionen och det är något vi gjort nu under flera år. Vi har jättebra förutsättningar för att producera ännu mer mejeriprodukter i Sverige. Vi ser också en kraftigt ökad efterfrågan på mejeriprodukter i stora delar av världen. Holland, som är en jättestor exportör av mejeriprodukter, har behövt minska sin produktion med 30 procent på grund av för mycket djur på liten yta. Det är ett gyllene tillfälle för oss att öka vår export av mejeriprodukter. I dag exporterar vi nästan var tredje liter mjölk.

Vi behöver öka vår produktion av mejeriprodukter ännu mer i beredskapssyfte och för att bli självförsörjande på det, men jag anser också att vi bör lyfta blicken från de tio miljoner invånare vi är i Sverige till världens 8 miljarder invånare. Det finns fler som behöver våra produkter än invånare innanför våra gränser. Det går att tänka både beredskap och i ett större perspektiv. Och nu är ett gyllene tillfälle att verkligen göra det.