Laholms kommuns sjuor på gårdsbesök

kvinna ler, berättar om trädslag
Mathilda Clausén Wingårdh berättade om våra vanligaste trädslag. Foto: Jennie Dannegren.

Under tre dagar tog LRF Laholms kommungrupp ut alla sjuor i kommunen på lantgård för att lära sig mer om var maten kommer ifrån.

Under en halvdag fick eleverna testa på olika saker vid fem stationer som var utspridda på gården. Varje station bemannades av elever från Munkagård- och Segragymnasiet. Sjuorna gick runt gruppvis tillsammans med ledare och vid varje stationsvarade de på frågor som ingår i en tipspromenad.

Fakta, möjlighet att prova på samt tipsfrågor

Station 1 – väga och mäta: på denna station fick de väga och mäta kalvar.

Station 2 – prova på: fick eleverna prova på att lasta en pall genom att köra minilastare.

Station 3 – kons mat: handlade om kons mat samt att titta på när korna idisslade samt att sätta ihop rätt råvara med vad den förädlas till.

Station 4 - skog: här fick de lära sig att uppskatta höjden på ett träd, veta mer om våra vanliga trädslag samt hur mycket som faktiskt är gjort av trä. De fick även lära sig hur man byter kedja på en motorsåg samt att gissa trädslag i en tävling.

Station 5 - traktor: stationen handlade om att provsitta en traktor och lära sig mer om fordonet. Det bjöds även på kanelbulle med mjölk samt att de fick ta del av hur teknologi används inom lantbruk.

Fjärde året som LRF Laholm arrangerar gårdsbesök

Innan eleverna bussades tillbaka till skolan fick de veta de rätta svaren på tipsfrågorna. Pris delades även ut till elever som prickade alla rätt på frågorna om trädslagen vid skogsstationen.

Detta är fjärde året som LRF Laholm tar ut sjundeklassarna på gård och i år var även Södra med vid skogsstationen samt Växa vid stationen om kons mat.

Laholms kommun står för alla kostnader för att skjutsa ut barnen till gårdarna. Det är omkring 30 personer om hjälper till, planerar och håller i dagarna. En fantastiskt fin arbetsinsats där alla elever i årskurs sju får möjlighet att komma ut på en gård och lära sig mer om var maten kommer ifrån.

Jennie Dannegren
regional folkrörelseutvecklare LRF Väst
jennie.dannegren@lrf.se 
072-141 63 74

elever tittar på traktor

Eleverna hade möjlighet att provsitta en traktor. Foto: Jennie Dannegren.

fångar in kalvar

Kalvarna vägas och mäts av eleverna. Foto: Jennie Dannegren.

elever som höll i stationerna

Elever från Segragymnasiet. Foto: Jennie Dannegren.

elever som höll i stationerna

Elever från Munkagårdsgymnasiet. Foto: Jennie Dannegren.