Lärarstudenter på studiebesök i Värmlands Nysäter

människor, lantbruk
Foto: Jennie Dannegren.

LRF Värmland och Karlstads Universitet har ett samarbete som resulterar i att lärarstudenter har möjlighet att komma ut på gårdsbesök för att prata lantbruk och matproduktion.

Enligt en undersökning som Skåne Mejeriet genomfört nyligen visar att 55 procent av svenskarna upplever att de har liten kunskap om livsmedelsproduktion. 56 procent önskade att de hade mer kunskap om lantbruk/jordbruk och matproduktion.

Då är det extra roligt att genom ett gott samarbete med Karlstads Universitet återigen få möjligheten att välkomna ett glatt gäng lärarstudenter till Värmlands Nysäter och visa vart maten på våra tallrikar kommer ifrån.

Vi startade på Wermlands mejeri där Yngve Gustavsson berättade företagets historia, innan det blev rundvandring bland mjölkpaketen. Därefter körde bussen vidare till en närliggande mjölkgård där studenterna fick ta del utav hur kretsloppet fungerar och självklart besök i ladugården med kossor, kalvar och mjölkrobotar.

Efter lunch blev det gruppsamtal med aktiva lantbrukare från mjölk, gris, växtodling och skogsbruk, många bra frågor och diskussioner uppkom. Jennie Dannegren visade de blivande lärarstudenterna hur de kan använda Bonden i skolans färdiga lektioner på ett enkelt och roligt sätt.

Monica Thörner,
ledamot regionstyrelsen Värmland

mejeri, studiebesök

På Wermlands mejeri, berättade Yngve Gustavsson om företagets historia.

människor, gruppsamtal

Gruppsamtal med aktiva lantbrukare från mjölk, gris, växtodling och skogsbruk.

gruppsamtal, kvinnor, männ

Under samtalen kom många bra frågor och diskussioner upp.