Lars Johans resa från lärare till kalkonfarmare

Pontus Widell, 2024
Verksamheten har fokus på avel och kläckägg.

I Väse utanför Karlstad bedriver, sedan 2002, den tidigare läraren Lars Johan Lander kläckäggsproduktion för kalkon. Han är en av relativt få verksamma i Sveriges kalkonbransch där en handfull lantbrukare samarbetar för att avla, kläcka, föda upp, slakta och förädla Kalkon. Ett kött som trots avsaknaden av en stark tradition sakta men säkert vinner mark i Sverige.

2002 stod Lars Johan Lander inför ett vägskäl. Han hade tagit över familjegården i Väse från sin far och jobbade samtidigt som lärare på Lilleruds naturbruksgymnasium. Han stod i valet och kvalet om han skulle fortsätta som lärare eller enbart fokusera på lantbruket. Verksamheten hemma på gården kretsade då främst kring växtodling och skog, vilket Lars Johan kände var något smalt. I sökandet efter ytterligare ett verksamhetsben att stå på dök en annorlunda möjlighet upp. En bekant på lantmännen i Värmland hade sonderat terrängen och kommit fram till att det behövdes fler fjäderfästallar i Värmland. I samma veva hade Kronfågel dragit i gång en satsning på kalkon och efter ett studiebesök på en gård i Norge bestämde sig Lars Johan hoppa på tåget och satsa på kalkon med fokus på avel och kläckägg.  

20 år i kalkonbranschen

Idag bedriver Lars Johan verksamheten som består av lika delar växtodling, skog och kalkon-avel tillsammans med frun Karin och, under säsong, sonen Oskar. Utöver familjemedlemmarna har han även en halvtidsanställd och ytterligare två anställda, vars tid han delar med sin svåger Henrik som bedriver ekologisk nötköttsproduktion i samma område. 

Efter mer än 20 år med kläckäggsverksamhet står det klart att Lars Johan gjorde rätt val när han beslutade sig för att lämna lärarjobbet på Lillerudsgymnasiet. Han berättar passionerat om de olika momenten, hur de fungerar vilka utmaningar han möter. 

- Jag trivs väldigt bra med att producera kläckägg då arbetet är uppdelat i tydliga moment och sektioner. Det arbetssättet passar mig väldigt bra. Sedan finns det såklart en hel del utmaningar också. Även om det finns vissa likheter med kycklingar så är det också stor skillnad. Kalkoner är väldigt krävande djur som är extremt nyfikna av sig. De är urtidsdjur och här väldigt mycket karaktär. Både på gott och ont, säger Lars Johan. 

Pontus Widell, 2024
Lars Johan visar upp kläckägg. Foto: Pontus Widell.

En marknad på uppgång

Till skillnad från många andra länder har vi i Sverige ingen stark tradition av kalkonkött. Dock verkar allt fler få upp ögonen för det proteinrika köttet. Bland annat de som tränar mycket och vill anpassa sin kost därefter. 

- I Sverige har vi ju inte riktigt samma kalkon-tradition som i många andra länder. Här blir det mesta som produceras framför allt charkuteri-produkter medan man konsumerar det på fler sätt i andra länder. Samtidigt ser vi att kurvan långsamt men stabilt pekar uppåt. Fler får nog upp ögonen för det av olika anledningar. Dels att det är ett gott kött, dels att det är ett proteinrikt och fettsnålt kött som vissa föredrar av dietskäl. Sedan finns det säkert andra anledningar. Även om det endast är spekulationer kan säkert faktorer som både invandring och populärkultur från andra länder också bidra till att påverka utvecklingen, fortsätter Lars Johan. 

Trots att marknaden ännu är relativt liten i förhållande till exempelvis kyckling, importeras en stor del av all kalkon som konsumeras i Sverige. Ett område där Lars Johan, precis som många andra svenska matproducenter, ser utrymme för förbättring. 

- Sverige är ett av Europas mest importberoende land när det gäller mat och fjäderfä är inget undantag. Vi importerar en hel del fjäderfä trots att det passar utmärkt att producera i Sverige där vi har ett bra hälsoläge, svenska mervärden och svensk arbetskraft med allt vad de innebär. Precis som det är skillnad på kyckling och kyckling är det skillnad på kalkon och kalkon. I tillägg tror jag inte någon missat att det är ganska oroliga tider i världen just nu vilket aktualiserat vikten av att trygga vår livsmedelsförsörjning om krisen kommer. Kalkoner är effektiva energiomvandlare och har låg foderomsättning. Vid en eventuell kris kan de dessutom äta det mesta, till och med ensilage, avslutar Lars Johan.

Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se
010-184 26 28