LRF Sydost på scenarioövning för totalförsvaret

Blekinges-näringslivsråd
LRF Sydost viktig spelare i Blekinges totalförsvar

I början av året bildade Blekinge ett näringslivsråd under ledning av landshövding Ulrica Messing för att stärka länets totalförsvarsförmåga. Den 26 maj samlades aktörerna på Blekinge flygflottilj för en scenarioövning. LRF anses som en mycket viktig kugge i totalförsvaret i länet. Roger Gustafsson, ordförande i LRF Sydost samt representanter från kommungrupper och personal fanns på plats.

-       Vi fick höra intressanta föredrag från försvarsexperten Fredrik Hassel om hotbilden kopplat till omvärlden. Teracom och E.ON berättade även om deras beredskapsplaner för att kunna säkerställa robust kommunikation och elförsörjning, berättar Roger Gustafsson.

Dagen avslutades med en scenarioövning där Blekinge blev anfallet av främmande makt. Scenariot beskrev stor förstörelse och omfattande förluster av människoliv tillsammans med stora utmaningar i el- och vattenförsörjning, skola, vård och omsorg, transporter, kommunikation och social oro. Näringslivet fick reflektera över sin roll vid en sådan händelse och hur de kan bidra.

-       Övningen skapade mycket intressanta diskussioner och visade även på att vi är olika långt i våra respektive beredskapsarbete och behovet att vi överlag behöver stärka och återuppbygga densamma! Vi var väldigt nöjda med dagen och ser vikten av det fortsatta arbetet framöver, avslutar Roger.

-       Det var en värdefull dag med flera lärdomar. Vårt nästa steg är ta arbetet vidare på lokal nivå med de företag som har en stark förankring i våra kommuner. Tillsammans stärker vi Blekinges samhällsfunktioner och vårt totalförsvar, säger Peter Ryman försvarsdirektör på Länsstyrelsen Blekinge.