LRF Värmland deltog på viltförvaltningsdelegationen

älg, vilt

Erik Forsberg, LRF Värmland var förra veckan på ett möte med viltförvaltningsdelegationen, här delar han med sig av det som diskuterades där.

Jag var på möte med viltförvaltningsdelegationen förra veckan (v49). Vi hade många bra samtal, bland annat med landshövdingen. Jag passade på och frågade om han ville komma på ett gårdsbesök och han blev jätteglad över att få frågan. Han berättade att han hade varit på hundratals företagsbesök, men inget gårdsbesök vad han kunde minnas, så det var jättekul, tycker jag. Det känns som att det ska kunna bli bra i våra kommande diskussioner.  
 
Det var mycket rapporter som togs upp, vi har en andra plats efter Västra Götaland på antalet trafikolyckor med älg med ca 500. Värmland är på fjärde plats i antalet trafikolyckor med rådjur som jag har för mig var ca 3600 och vi skjuter dryga 5000 i länet varje år.  
 
Älgavskjutningen halkar efter i länet och kommer högst troligt inte nå målen, det finns älg som beräknat i länet men jägarna väljer ändå att hålla tillbaka på avskjutningen.  
 
Miniminivåer fastställdes för järv 10, björn 10, lo 63 och 215 vargar i hela mellersta förvaltningsområdet.  
 
Vad det gäller de riktlinjer för kronvilt som vi jobbat med fram till mötet, beslöts det att bilda en arbetsgrupp som fortsätter med arbetet och presenterar det vid nästa möte, bra tycker jag.  
 
Vi fick också lite info om vad som är ok att utfodra med och inte samt varför, både för rovdjur och de utan hörntänder.  
 
Jag passade på att bjuda in oss ifrån LRF för att få prata lite mer vilt och lära känna varandra och vi var så välkomna, det var bara att önska vilka vi ville träffa där. Jag tänker att frågor som till exempel hur vi vänder avskjutning på älg, kan vara något att prata om då, det är ju ett gemensamt problem vi har. 

Sammanfattningsvis ett bra möte!  

Erik Forsberg
Ordförande LRF Värmland