Lyckad rådjurshelg på Gotland

Rådjurshelg på på Gotland
Rådjurshelgen blev lyckad och Johan Svensson från LRF-styrelsen hoppas på en nfortsättning.

Innan julledigheten blev det festligt värre på äldreboenden och ett par skolor på Gotland. Då serverades lasagne och burgare gjort på rådjur, ett resultat av rådjurshelgen då markägare och Jägareförbundet på Gotland gick samman i en förvaltningsinsats.

Mycket talar för att Jägareförbundet på Gotland och markägare har skapat en gemensam tradition. För två år sedan mönstrade närmare 140 jägare när det kallades till rådjurshelg. När initiativet åter togs upp i mitten av november ställde 146 jägare sig på pass.
 
Sammanlagt fälldes 47 rådjur vilket gav cirka 220 kilo kött eller 1 000 portioner, för två år sedan skänktes 39 rådjur. På Södervärnskolan i centrala Visby kunde förstekock Joakim Petterson serverades både lasagne och burgare av de rådjur som levererades.
 
Enligt uppgift till lokala medier uppskattades viltköttet av eleverna som mer smakrikt. Men möjligheterna att servera gotländskt viltkött mer regelbundet är begränsade. Detta är en enskild satsning, som eventuellt återkommer om två år igen.
 
Huvudmålet med rådjurshelgen är att lyfta behovet av bra viltförvaltning av den rådjursstam som finns men även att få till en trevlig aktivitet. Genom samarbetet med Region Gotland blir det också möjligt att presentera en fin resurs som både är bra, hållbar och nyttig för en bredare publik.
 
Viltkött har högre halter av mineraler, det är proteinrikt, magert och innehåller mycket omega-3. Under denna jakt, som omfattade hela ön, var syftet att skänka bytet till det offentliga köken i äldreboenden, skolor och på lasarettet.
 
– På Gotland har vi en etablerad rådjursstam som vi ska förvalta på bästa sätt. Rådjurshelgen är ett bra tillfälle för markägare och jägare att tillsammans diskutera förvaltning och avskjutning. Det är också en möjlighet för dem som har mark men inte jagar själva att få hjälp med viltstammen, säger Johan Svensson från LRF-styrelsen, som hoppas på fortsättning.