Många frågor under vårens förtroendemannaträff
2025-05-22

Inom en 15- till 20-årsperiod blir det sannolikt fler dygn med torka, men blötare när det väl regnar. Troligtvis har också den genomsnittliga temperaturen höjts 2 grader, växtsäsongen förlängts med ungefär en månad och vi kommer se mer torka i sydöstra Sverige jämfört med västkusten. Det berättade Hugo Rudebeck från SMHI, som inledde LRF Östergötlands förtroendemannaträff den 13 maj på Vreta Kluster.
Lantbrukare är nördiga när det kommer till väder. Och det är inte så konstigt när produktion och lönsamhet är beroende av en faktor som man som företagare inte kan kontrollera. Hugo Rudebeck är doktorand vid SMHIs hydrologiska forskningsenhet och var inbjuden gästtalare för kvällen.
Odlingssäsongen 2025
Vi vet att det är torrt ute, men hur ser det ut för odlingssäsongen 2025? Föredragshållaren berättade att vi har cirka 50 procent mindre nederbörd än normalt och att det är ovanligt låga halter markfukt för den här tiden på året. Avvikelsen är 10-20 procent. Myndigheten SGU har gått ut med att det är låga nivåer i stora grundvattenmagasin och mycket låga nivåer i små.
I Östergötland kommer det omkring 600 mm nederbörd på helåret och SMHI beräknar sina normalvärden på 30-årsperioder.
Frågan om det är ett nytt 2018 på gång hänger i luften.
- Läget nu skiljer sig från torråret 2018 och påminner mer om 2016, som hade en torr vinter och torr vår. Det är ett sämre utgångsläge nu än 2018, men det finns inget som tyder på att det blir som 2018 framåt. Det behövs en väldigt blöt sommar för att återställa markvattnet, sa Rudebeck som också flaggade för att läget som det är nu kan leda till problem med dricksvattenförsörjningen för personer med enskilda brunnar.
Frågorna bland deltagarna var många. Bland annat reflekterades det kring vindens uttorkningseffekter och att växternas klyvöppningar stänger vid temperaturer en bit över 20 grader så att önskad tillväxt kan utebli trots bevattning.
Kommer vattnet att räcka i framtiden?
Överlag kommer vi ha ett torrare Europa, och bevattningsbehovet ökar även i Sverige. Framför allt i de sydöstra delarna. Jordbruket kommer att behöva mer vatten och det blir en av framtidsfrågorna. Vem har rätt att använda vattnet? Och vilka ska prioriteras när det inte räcker till allt?
Fler punkter på dagordningen
Beredskap, branschens kompetensförsörjning och aktuellt inom LRF var andra samtalsämnen för kvällen.
Från ”Just in time” till ”Just in case”
Karin Oscarsson, sakkunnig på LRF-kontoret, höll ett intressant föredrag om beredskap i stort och på gårdsnivå. Hon gav en lägesrapport kring det nya beredskapsstödet för robust livsmedelsproduktion och slog fast att det är dags att ändra tankesätt från “Just in time” till “Just in case” (en extra hemma i lager). Föredraget handlade också om hur kommunavdelningarna kan jobba med beredskapsfrågan. Ydre kommunavdelning delade tipset att lobba för samlingsplatser (trygghetspunkter) i hela kommunen. Att de behövs även på landsbygden, utanför de större orterna.
Lantbruket läcker arbetskraft till andra branscher
Annelie Almérus i regionstyrelsen jobbar som analytiker på Arbetsförmedlingen och har god insyn i hur det ser ut med lediga jobb och rekryteringar och den statistik som ligger till grund för branschens utbildningsplatser. Hon presenterade en ny mätning, LOR. Ett tydligt budskap var att det inte utbildas för få personer, men att lantbruksbranschen läcker arbetskraft till andra branscher och att det finns brister i hur jobb annonseras och kommer fram i ljuset. Samtalen som följde fokuserade på lantbruk som arbetsgivare.
Kommunavdelningarna önskar större budget
Under en tid har kommunavdelningarnas budget väckt engagemang i leden. Det är första året i den nya organisationsstrukturen med ny ekonomihantering, och många anser att den tilldelade budgeten är för liten. LRF-regionen håller på med en översyn till kommande budgetprocess, men fram till dess gav regionordförande Jeanette Blackert lugnande besked.
- Vi säger inte nej till bra aktiviteter. Hör av er, så försöker vi lösa det på något sätt.
Medskick till fullmäktige inför riksförbundsstämman
Länets avdelningar fick också med sig en lägesrapport för aktuella sakfrågor och LRFs arbete på olika nivåer; EU, Sverige och Östergötland. Här vädrades många synpunkter relaterade till EUs gemensamma jordbrukspolitik CAP. Riksförbundsstyrelsens svar till länets sju motioner var också uppe till diskussion och fullmäktige fick medskick inför debatterna på riksförbundsstämman den 27-28 maj.
- Det har varit många bra frågor idag. Återkom om ni har inspel till riksstämman, sa Jeanette Blackert när hon avslutade mötet.

Hugo Rudebeck, SMHI.
Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk
LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.