Mat och energifrågorna berör alla – så kan politikerna göra skillnad!

kollage över bratteborgs politikerträff

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har satt ljuset på vikten av en lokal produktion av livsmedel, energi och produkter från skogen. LRF Jönköpings län bjöd därför in politiker från riksdag och region till Bratteborgs gård utanför Vaggeryd för att få en inblick i en mjölkföretagares vardag och diskutera hur politiken kan stärka förutsättningarna för produktion av livsmedel, biogas och skog.

Nya politiska beslut behövs för biogasens framtid

Träffen inleddes med en rundvandring på gården av Martin Björn från Bratteborgs gård, besök i stallet, vid gödselbrunnen och vid betet. Diskussionerna handlade om dagens förutsättningar för lantbruket, skogen med fokus på naturskydd och LRF hållning frågan, livsmedelsstrategin och veterinärbristen. Vid gödselbrunnen lyftes biogasens många fördelar. 

Vid samlingen inomhus fick politikerna sedan en genomgång om den aktuella biogas-problematiken som grundar sig i slopad skattebefrielse, minskat gödselgasstöd och avsaknad av fortsatt biogaspremie. Detta kan ge förödande konsekvenser för Sveriges omställning, all biogasproduktion och användning, och i förlängningen även påverka Sveriges möjligheter att bruka skogen. 

-    Det var en hel del fler fördelar med biogasen än vad många hade förväntat sig. Helena Elmquist, regionalt sakkunnig inom LRF Jönköpings län summerade de utmaningar som nu ligger på bordet kring denna fråga och gav exempel på vad som behöver åtgärdas. En av biogasproducenterna kallade det biogas-jordbävningen, vilket är ett ganska bra samlingsnamn på vad det är som händer just nu, säger Karin Nalbin, ordförande LRF Jönköpings län.

Idag producerar lantbrukare runt om i Sverige biogas på sina gårdar. Skulle skattebefrielsen försvinna utan att nya modeller införs innebär det stor ekonomisk skada för många av LRFs medlemmar. Det finns även risk att färre har möjlighet att producera gårdsbaserad biogas.

Vad behöver regeringen göra i biogasfrågan?

LRF menar att den svenska regeringen måste vara tydliga med vilka ambitioner som finns för biogasen nu när skattebefrielsen förklarats ogiltig i väntan på nytt beslut. Svenska lantbrukare behöver både kortsiktiga och långsiktiga lösningar för att lösa problemet som domen innebär – det går inte att vänta in EUs olika processer – annars vet vi inte om det kommer finnas någon gårdsbaserad produktion kvar om och när skattebefrielsen införs igen.

Förslag till uppdaterad livsmedelsstrategi

-    Livsmedelsfrågorna berör alla i samhället och ökad gemensam kunskap kring hur maten produceras och de förutsättningar lantbruksföretagare står inför har betydelse idag, säger Karin Nalbin.

Deltagarna fick med sig LRF: s förslag och önskemål som kan utveckla svensk livsmedelsproduktion och stärka vår beredskap och konkurrenskraft. Förslagen lämnades även över till Peter Kullgren, landsbygdsminister, i april. De innehåller bland annat önskan om tydligare mål för livsmedelsstrategin, att livsmedelsstrategin ska kopplas till beredskapsfrågan och den pågående uppbyggnaden av totalförsvaret och att stärkt lönsamhet i primärledet är en förutsättning för en ökad inhemsk livsmedelsproduktion. 

Läs mer om LRF:s förslag till uppdaterad livsmedelsstrategi här.

Vikten av frivilligt skydd

Skogen lyftes också upp som ett viktigt ämne där politiken kan hjälpa till att göra skillnad. LRF arbetar aktivt för att ingen skogsägare mot sin vilja ska hindras att bruka sin skog utan ersättning eller utsättas för en rättsosäker behandling från myndigheter. 

Vad vill LRF att politiken gör?

Tydliggör för myndigheterna att det ska vara frivilligt för markägare med formella skydd i sin skog, och inte bara gå genom att avstå brukande. Tydliggör för myndigheterna att målet med frivilligt arbetssätt är att du som skogsägare inte ska behöva vara rädd för att förlora rätten till din mark för att den har höga naturvärden.

För att säkerställa att skogsägare inte förlorar rätten till sin mark när den bedöms ha höga naturvärden, lanserade LRF en modell för frivilligt formellt skydd av skogsmark i november 2022. 

- Dagen bjöd på många bra diskussioner och jag hoppas att det kommer motioner i Riksdagen om veterinärbristen efter detta möte, säger Christina Nyemad, regionstyrelsen LRF Jönköpings län.

Medverkade på träffen gjorde:

-    Anders Karlsson, riksdagsledamot C, suppleant Miljö- och jordbruksutskottet, Trafikutskottet, Skatteutskottet
-    Carina Ödebrink, riksdagsledamot S, ledamot Trafikutskottet och suppleant i justitieutskottet
-    Jakob Olofsgård, riksdagsledamot L, ledamot i civilutskottet och suppleant i miljö- och jordbruksutskottet.
-    Mats Green, Riksdagsledamot M, energi- och näringspolitisk talesperson
-    Andreas Elamsson, ersättare nämnd för trafik, infrastruktur och miljö, C
-    Jessica Hagård, ledamot regionfullmäktige, C
-    Kerstin Hammar, ordförande nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet, M
-    Leif Andersson, 2:e vice ordförande i nämnden för Trafik, Infrastruktur och Miljö, C
-    Olle Moln Teike, ledamot nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet, SD 
-    Thomas Lindén, 1:e vice ordförande nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet, M

Samt förtroendevalda och sakkunniga från LRF och representanter från Biogas i Vaggeryd AB.