Mjölkprovning populärt på Ostfestival

Ostfestival Öland

Intresset för svensk ost ökar. Det märktes både på Ostfestivalen i Mörbylånga, som var en del av LRF Syds arrangemang Skördefesten och Ostfestivalen i Göteborg som Från Sverige arrangerar i helgen 13-14 oktober.

Bara 4 av 10 ostar som säljs är svenska. Eftersom det går åt 10 liter mjölk på ett kilo ost är konsumenternas val i butiken viktig i arbetet med att stärka försörjningstryggheten.

LRF:s Ostfestival i Mörbylånga på Öland arrangerades i år för sjunde gången och har utvecklats till ortens största event på hela året. Här fick de cirka 20 000 besökarna möjlighet till mjölkprovning. Diskussionerna om smaker, kvalitet, koraser och beten gick höga. Intresset var stort för mer kunskap om svensk produktion, om utbudet av svensk ost och dess fina kvalité.

LRF Mjölks nutritionsexpert Ann-Kristin Sundin var på plats för att bland annat träffa Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör med fokus på livsmedelsstrategin samt Carl-Wictor Svensson, oppositionsråd (kd) med ansvar för regional utveckling och med ett fokus på lant- och skogsbruk. Han arbetar för närvarande med bland annat Miljömålsberedningen.

– Att Ostfestivalen drar så här mycket folk till Mörbylånga kommer hela näringslivet i staden med restauranger, affärer och tankstationer till godo, säger Rose-Marie Winqvist, regionalt sakkunnig LRF Syd, och tillika samordnare för hela evenemanget.

Se film från Ostfestivalen här: 
Succé för LRFs Ostfestival och Öppen gård i Alböke - Lantbrukarnas Riksförbund

För första gången har Från Sveriges Ostfestival landat i Göteborg. Här får besökarna möjlighet smaka på ett 100-tal svenskproducerade ostar.

Bland annat får man veta att det används 14 miljoner kilo ost på pizzorna som vi äter varje år. Nästa gång du beställer en pizza, fråga om de har svensk ost.

10 spännande fakta om svensk ost – Från Sverige (fransverige.se)

Ostfestivalen på Öland
LRF Mjölk passade på att utbilda besökarna i mjölkkunskap på Ostfestivalen.