Succé för LRFs Ostfestival och Öppen gård i Alböke

Ostfestivalen i Mörbylånga

Härligt skördefestväder, med sol och höstluft bjöds det på under de dagar då LRF arrangerade aktiviteter på Ölands Skördefest. Öppen Gård i Alböke och LRFs Ostfestival i Mörbylånga, Sveriges sötaste köping!

LRFs Ostfestival i Mörbylånga

När Ostfestivalen dukade upp sina många tält- och ostdekorationer förvandlades hela Mörbylånga torg till en stor festplats. Här gick det handla, smaka och uppleva mängder av olika ostar. Festivalen gästades av drygt tjugofem utställare och de som kom längst bort ifrån var från Jämtland. Utställarnas gemensamma nämnare var att samtliga tillverkade ost eller produkter med association till ost. Ett perfekt tillfälle att handla favoriter, allt från ostkakor till ostbrickor.

LRF:s Ostfestival arrangerades i år för sjunde gången och har utvecklats till Mörbylångas största event på hela året. 
-    Kommunen är en samverkanspart i evenemanget, och de har verkligen varit behjälpliga på alla vis för att göra eventet så lyckat som det bara kan. Att Ostfestivalen drar så här mycket folk till Mörbylånga kommer hela näringslivet i staden med restauranger, affärer och tankstationer till godo, säger Rose-Marie Winqvist, regionalt sakkunnig LRF Syd, och tillika samordnare för hela evenemanget.

Över 1000 mjölkprovningar

En uppskattning om besökarantalet var att cirka 20 000 personer gästade Mörbylånga torg under årets festival. Omkring 25 tält med utställare fanns på plats och ca 1000 personer har provat och diskuterat mjölk. Alltifrån smaker, kvalitet, koraser, beten med mera. Intresset var stort för mer kunskap om svensk produktion, om utbudet av svensk ost och dess fina kvalité! Som expert hade vi även Ann-Kristin Sundin från LRF Mjölk med oss, vilket var toppen!

-    Utställarna var väldigt nöjda med dagarna, och de hade verkligen laddat upp jättemycket inför detta. En av utställarna uttryckte det som att ”vi har 250 marknadsdagar per år och LRFs Ostfestival är alla kategorier bäst”, fortsätter Rose-Marie Winqvist.

Ostprovning

Stefan Eriksson vann Årets Kock redan 2005 och jobbar idag som kock och råvaruexpert. Han är bland annat involverad som råvaruansvarig för Årets kock-tävlingar och är provningsledare för Exceptionell råvara. Under lördagen fanns Stefan på festivalen och höll bland annat i sex olika uppskattade provsmakningssittningar med en mix av medverkande producenters produkter. Omkring 80 personer tog del av hans expertkunskap kring ost och ostkaka.

 

Öppen Gård med två tusen besökare!

På Alböke Gård norr om Borgholm driver två generationer av familjen Bertilsson mjölkproduktion. Under skördefesten bjöd de tillsammans med LRF in till Öppen Gård, och totalt uppskattades närmare två tusen besökare på Alböke under fredag och lördag.

-    Det var stort intresse och massor av besökare. Barnen hade möjlighet att se djuren, provsitta maskinerna, åka balvagn och annat spännande. Det blev många trevliga samtal under dagarna, med nyfikna frågor från personer som inte varit på ett lantbruk tidigare såväl som fina diskussioner med erfarna lantbrukare, säger Helena Elmquist, regionalt sakkunnig på LRF Syd, och en av de som fanns att prata med i LRF:s monter.

Massor av aktiviteter för alla åldrar

Det fanns många olika aktiviteter att ta del av under årets Öppen Gård. Bland annat kunde besökarna titta på gårdens moderna mjölkproduktion och kliva undan när foderrobotarna kom körande, hänga i barnens hörna med pyssel eller hoppa i höet. Här fanns också försäljning av pumpor, ostkaka och karameller, Hellmans foodtruck serverade burgare med kött från gården och Arla sålde ost och bjöd på mjölk och bullar.

Vid flera tillfällen under dagarna berättade Stig Bertilsson om gårdens historia och den nuvarande produktionen, något som uppskattades av besökarna. Han redogjorde även för det pågående biogasprojektet på norra Öland, där 50 lantbrukare gått samman för att investera i en ny stor anläggning.

Utslagsfrågorna på tipspromenaden ledde till en hel del huvudbry. Barnen skulle gissa hur många dagar en av gårdens kalvar var, och rätt svar var 10. För de vuxna gällde det att plocka fram matematikkunskaperna och försöka gissa hur många kg kraftfoder som rymdes i en av gårdens silos. Rätt svar var 38 000!