Möt årets premieelev i Sydost!

Årets premieelev i Sydost 2023

Varje år delar LRFs ungdomsregioner ut utmärkelsen “premieelev” till en naturbrukselev som har utmärkt sig. Naturbruksgymnasierna nominerar själva kandidater och kriterierna är att eleven ska ha goda ledaregenskaper, visat gott kamratskap, nyfikenhet, framåtanda, haft goda studieresultat och såklart ett genuint intresse för de gröna näringarna. Årets premieelev i Sydost är Alice Lindahl, som tog studenten från Ingelstadgymnasiet i våras.

— Jag blev otroligt glad och väldigt stolt över mig själv, men mest av allt blev jag nog tacksam för alla möjligheter och allt det stöd jag fått som ledde fram till det, säger Alice Lindahl om utmärkelsen Årets premieelev.   

Tiden på Ingelstad är slut, men hon har en välfylld ryggsäck med därifrån.  

— Jag har fått med mig att bönder är det snällaste folkslaget som finns, vännerna jag har fått under tiden jag gått på Ingelstad kommer för alltid finnas i mitt hjärta. Jag har också fått med mig att om man bara ger sig fan på att göra något så kommer det att gå, viljan är starkare än vad man tror! Jag har också förstått vikten av att faktiskt ta åt sig och ta plats, för syns och hörs man inte så har man det lite svårare inom lantbruket tyvärr, i alla fall som tjej. 

Just nu är hon tre månader in i resan till stridsvagnsmekaniker och gruppchef. När värnplikten är över om ett år är planen att börja arbeta på mjölkgård eller maskinstation, och längre fram att kunna driva en egen mindre verksamhet med strävan mot att bli självförsörjande.  

Utmärkelsen premieelev har delats ut i över 40 år och började på dåvarande Sånga-Säby Folkhögskola. Stipendiaterna får åka upp till Sånga två dagar i november för att ta del av en ledarskapsutbildning med fördjupning i landsbygdsföretagande, föreningsverksamhet och omvärldsspaning. 

— Det ser jag väldigt mycket fram emot! Det ska bli roligt att träffa de andra stipendiaterna och få lära mig om ledarskap även i det civila livet. Det ska bli roligt att dela erfarenheter och tips med varandra, säger Alice Lindahl.