Öka jakten på gäss!

Gåsvandring i Sörmland
Tobias Eriksson och Jonas Fransson instruerade hur en effektiv gåsjakt går till (tv) medan Johan Lagerholm (th) berättade hur viktigt det är att jaga gås, så att det blir värt att skörda fälten.

Projektet om gåsjakt fortsätter och en fältvandring genomfördes på tisdagkvällen i Södermanland på Johan Lagerholms gård. I våras hade han stora problem med gäss. Det blev kostsamt, dels förlusten på fälten men även att lägga många timmar för att skrämma bort fåglarna, som dessutom landade på någon annans fält. 

– Jakten på gäss behöver öka, både under ordinarie jakttid men även i form av skyddsjakt, betonade Johan Lagerholm 

Ett 20 tal deltagare var med samt representanter från LRF, Jägareförbundet och Länsstyrelsen både för Sörmland och Örebro. Projektet om ökad jakt på gås är en pilot över dessa två län och förra fältvandringen var vid Tysslingen i Örebro.  

Länsstyrelsen har mycket kunskap och kan även bidra med vägledning när inte den generella skyddsjakten räcker till, dessutom värdera och ersätta skador av fredade fåglar. Läs jakttiderna, där man även kan läsa vad som gäller för skyddsjakt på enskilds initiativ: 

Svenska Jägareförbundet har genomfört utbildningar för gåsjakt i både Örebro och Södermanlands län. De erbjuder stöd och hjälp till jägare och lantbrukare som behöver effektivisera jakten på gäss. Projektet syftar även till att skapa intresse för att komma igång med gåsjakt som är något utöver det vanliga.  

– Att vara effektiv är en förutsättning för att få effekt, man behöver även vara listig under jakten och det finns hjälpmedel med bulvaner, gömslen för skyttar och lockpipor, menar jägaren Jonas Fransson. 

Till detta projekt har sådan utrustning köpts in och utbildade jägare har möjlighet att låna utrustning. Vad använder man det fällda viltet till? Jägarinstruktören på plats berättar att han främst brukar röka köttet. “Det är inte bara en väldigt rolig jakt utan köttet är också gott”. Det fick deltagarna även smaka på, som pålägg i goda smörgåsar. 

– Skador av vilt i grödor är ett stort problem med stora kostnader och inkomstbortfall för lantbruket, ofta pratar vi om hjort och vildsvin, men vi behöver även ta mer lyfta frågan om betande fåglar i landskapet, sa Johan Lagerholm. 

Uppmaningen var att ta hjälp av varandra. Genom överenskommelser finns det stora möjligheter för andra jägare att bidra och underlätta för en effektivare skyddsjakt/gåsjakt i odlade fält. 

För att komma vidare, ring utbildningsansvariga i respektive län 

Sörmland: Jaktvårdskonsulent, Matilda Söderqvist, 010-584 7125 

Örebro län: Jaktvårdskonsulent, Jessica Larsson, 010-584 76 46