Ökad tillsyn av linjeelement i jordbrukslandskapet

V23 Sveriges produktionsområden 2023
Tillsynen fokuseras inom följande områden 1, 3, 4 och eventuellt område 2.

Under 2020 skärptes Jordbruksverkets föreskrifter (2020:2) gällande miljöhänsyn i jordbruket som reglerar brukningsvägar, åkerrenar och hägnadsrester, så kallade linjeelement. Rådfråga länsstyrelsen inför planerade åtgärder och vid behov ansöka om dispens för det.

Brukningsvägar, åkerrenar, hägnadsrester, diken och stenmurar, så kallade linjeelement, är på olika sätt skyddade i lagstiftningen. Syftet är att bevara den biologiska mångfalden i odlingslandskapet då dessa områden är en viktig livsmiljö för ett stort antal arter. Det krävs dispens för att göra ingrepp i eller ta bort dessa biotoper. Under 2020 skärptes Jordbruksverkets föreskrifter (2020:2) gällande miljöhänsyn i jordbruket som reglerar brukningsvägar, åkerrenar och hägnadsrester.

Tillsyn inom odlingslandskapet

Som en del i en nationell strategi för tillsyn enligt miljöbalken för 2022–2025 kommer länsstyrelserna att prioritera tillsyn inom odlingslandskapet. Den formella tillsynsaktiviteten handlar denna gång bland annat om dispenser enligt Jordbruksverkets föreskrifter (2020:2), dvs tillsyn på brukningsvägar, åkerrenar och hägnadsrester. Även om denna tillsyn inte har det som primära syfte man tänka sig att tillsyn på stenmurar och diken inte är speciellt långt borta.

Med denna information tillgänglig vill vi uppmana er att rådfråga länsstyrelsen inför planerade åtgärder och vid behov ansöka om dispens för det. Verktygen blir för varje år bättre från länsstyrelsen att kontrollera detta och eftergifterna kan bli både ekonomiskt kännbara och tidskrävande om åtgärder sker utan dispens.

LRF arbetar för en förenkling av regelverket

LRF arbetar för en förenkling av regelverket likväl som av Naturvårdsverkets riktlinjer för biotopskydd enligt följande:

• En högre lägstanivå för vad som är dispenspliktigt

• Enklare dispens när biotoper flyttas

• Större hänsyn till de lokala förutsättningarna och värdet av rationellt brukande

• Miljönytta och livsmedelsproduktion måste gå hand i hand

• Kompensatoriska åtgärder ska beaktas i större utsträckning vid dispensprövningar.

Exempelvis har LRF inom ramen för det regelförenklingsprojekt som LRF deltar i tillsammans med Tillväxtverket och Hushållningssällskapet genomfördes en workshop med Naturvårdsverket i november 2022 som resulterade i flera medskick om hur biotopskyddet kan förenklas.


Kajsa Edbom

regionalt sakkunnig LRF Väst
kajsa.edbom@lrf.se
079-066 08 07