
Biologisk mångfald
Den biologiska mångfalden är hotad globalt. En försämring av Sveriges biologiska mångfald riskerar att äventyra livsviktiga ekosystemtjänster även här, vilket påverkar våra möjligheter att bedriva lönsamt jord- och skogsbruk samt trädgårdsverksamhet i framtiden.
De gröna näringarnas roll
De första att påverkas av konsekvenserna av försämrad mångfald är de gröna näringarna. Därför är ett proaktivt kunskapsbaserat arbete med biologisk mångfald inom jordbruket och skogsbruket av stor vikt för LRF.
Inom de gröna näringarna produceras livsmedel och andra bioråvaror i eller kring en rad olika landskapstyper; ängs- och betesmarker, kulturlämningar och andra element, tätortsnära mark, skogsmark, skyddad mark och odlingsmark. Oavsett vad som produceras, har produktionen påverkan på och är beroende av en biologisk mångfald. Vi vet att biologisk mångfald och produktionskapacitet är nära sammanlänkade och att väl avvägda beslut krävs för en balans mellan effektivt brukande och mångfald av miljöer, arter och brukningsinriktningar.
Så kan den biologiska mångfalden säkras
LRF beslutade i januari 2020 om sex hållbarhetsmål (länk LRFs hållbarhetsmål) som knyter an till internationella överenskommelser som Agenda 2030, de nationella miljömålen och EUs Gröna Giv, där bland annat Biodiversitetsstrategin till 2030 ingår. Ett av de sex målen avser biologisk mångfald.
Målet syftar till att hålla odlingslandskapet öppet, djur som betar, värna biotoper samt bruka och förvalta skogen, med balans mellan effektivt brukande och mångfald av miljöer, arter och brukningsinriktningar.
Så kan vi lyckas
LRF anser att nedläggning av jordbruk som leder till igenväxning av landskap är ett omfattande problem för den biologiska mångfalden i det svenska jordbrukslandskapet och att insatser krävs från hela samhället för att vända denna trend.
LRF vill öka produktionen i Sveriges gröna näringar. Det är viktigt för den globala biologiska mångfalden, eftersom det skapar utrymme för utveckling och ytterligare förbätt- ringar i Sverige, samtidigt som det i vissa fall möjliggör en minskning av mindre miljö- vänlig produktion på andra platser.
LRF vill främja en variation av brukningsinriktningar. En mångfald i brukandet ger en mångfald i landskapet. Viljan att satsa på olika grödor, trädslag, brukningsinriktningar och metoder, exempelvis goda växtföljder, förutsätter lönsamhet och trygga, långsiktiga spelregler.
LRF ser utmaningar med förändringarna i biologisk mångfald globalt. En försämring av Sveriges biologiska mångfald riskerar att äventyra livsviktiga ekosystemtjänster även här och situationen kräver därför nya arbetssätt och djupare samarbete mellan myndigheter och lantbruksnäringen då de gröna näringarna är beroende av mångfald för att kunna fortsätta producera livsmedel, varor och tjänster. Gemensamma målbilder, som används för att skapa samsyn i skogsbruket kan vara en förebild också för jordbruket.
LRF vill bevara en lika rik biologisk mångfald som den vi har idag och en biologisk mångfald som möjliggör att viktiga ekosystemtjänster tillgodoses. Naturen ska dock inte bevaras i ett statiskt tillstånd, vilket förutsätter en acceptans för att vissa arter minskar och kanske ibland försvinner lokalt till följd av en rad påverkansfaktorer. Detta förutsät- ter samtidigt att nya miljöer som får betydelse för artrikedomen skapas. Viktigt i sammanhanget är att nya arter inte introduceras om de riskerar att bli invasiva.
LRF vill att arbete för att främja att biologisk mångfald ska byggas på en flexibilitet. Vilka åtgärder som ger bäst effekt för den biologiska mångfalden beror på lokal miljö, produktionsinriktning och varje gårds unika förutsättningar i övrigt.
LRF anser att jord- och skogsbrukare behöver involveras i ett tidigt skede vid planering och utveckling av målsättningar och praktiska planer för biologisk mångfald, exempelvis vid utarbetande av länsstyrelsers skötselplaner som upprättas med anledning av Bio- diversitetsstrategin eller i arbetet med grön infrastruktur.
LRF vill att nyttjandet av inhemskt producerade fodermedel, livsmedel och biobränslen ökar, särskilt om det kan minska användandet av importerade produkter som har en negativ påverkan på mångfalden där de produceras.
LRF anser att en rik genetisk variation är viktig att arbeta för i avel och växtförädling för att säkra en långsiktigt hållbar produktion och genetisk beredskap.
För att vi ska lyckas måste samhället:
-
utforma flexibla ersättningssystem som möjliggör för brukare att, individuellt och tillsammans, säkerställa en miljö- och klimateffektiv produktion över tid.
-
främja en variation av brukningsinriktningar. En mångfald i brukandet ger en mångfald i landskapet.
Mer om biologisk mångfald
Därför ska du välja svenskt
Vad du än äter, välj svenskt – i matbutiken, på restaurang eller i offentlig upphandling. En ökad svensk livsmed...
Mjölk
Sverige har världens bästa mjölk och här kan du läsa varför.
Seminarium om frivilligt skydd av natur
22 oktober 2021. Hur kan vi stärka äganderätten och samtidigt vårda den biologiska mångfalden? Vilket system för...
Världens bästa mjölk
Sverige har världens bästa mjölk och här är några av våra argument som styrker det:
Tack vare friska kor o...