Flera överklagar kommunbeslut

Åke Karlsson, Lantbruksbild
Erik Sandbergs gläds att så många reagerat och överklagat detaljplanen för Törsjö.

Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt har tagit emot flera överklaganden. Samtliga vänder sig emot kommunens planer att förvandla 114 hektar högavkastande jordbruksmark till ett asfalterat logistikområde.

Sista maj beslutade kommunfullmäktige i Örebro kommun om detaljplanen för fastigheten Törsjö 13:2 vid Mariebergs köpcenter, söder om Örebro. Men det var långt ifrån ett enhälligt beslut. Flera politiker ogillade planerna att ta bort bördig där spannmål odlats i generationer.

– 114 hektar är ett stort område. Här talar vi också om klass 4-jordar, något av det bästa vi har i länet och landet. Våra beräkningar visar att skörd under ett normalår kan ge 2 miljoner limpor, säger Erik Sandberg, LRFs regionordförande.

– När bara sju procent av vår landyta är odlingsbar mark kan man undra varifrån detta bröd ska komma. Det är tyvärr så att alla kommuner vill expandera, och är det allt för ofta jordbruksmarken som ska offras. Vi måste vakna och sätta punkt för denna rovdrift.

LRF får inte överklaga men flera vaknade och valde att överklaga kommunens beslut till Mark- och miljödomstolen. Totalt återfinns åtta privatpersoner, några är närboende andra är företagare. Dessutom har en organisation lämnat in ett överklagande.

Samtliga anser inte att byggnationen på åkermark är ett ”oavvisligt samhällsintresse”. De menar att samhället har större nytta av livsmedelsproduktion på den bördiga marken. De ser kommunens beslut som ett tydligt brott mot 3 kapitlet 4 § i miljöbalken.

”Hur kan man godkänna att ta bra odlingsmark till att bygga logistikbyggnader” står det i ett av yttrandena. ”När hela världen tänker över hur de skall klara vardagen med mat till befolkningen i när området gör Örebro kommun tvärt emot”.

”Genom detta beslut förstörs 114 ha mycket god och produktiv jordbruksmark, vilket är förkastligt med tanke på omvärldsläget, närproduktion och Sveriges i övrigt dåliga självförsörjningsgrad”, står det i nästa överklagande. ”Dessutom riskeras flera värdefulla biotoper”.

Samtliga menar att investeringen är fel sett till samhällsekonomin. ”Det finns redan en järnvägsknut med kombiterminal i länet, dessutom med kapacitet”. ”Tre fullgoda alternativ för omlastningscentraler finns i länet nära Örebro; Hallsberg, Laxå och Frövi. Så Törsjös jordbruksmark behöver inte tas i anspråk”.

Några menar att det blir svårt för att inte säga omöjligt att ta in tåg på området vid Marieberg ”eftersom det inte finns någon järnvägsanslutning till området, dessutom är det praktiskt omöjligt att hinna bromsa inom planområdet”.

Om resultatet istället skulle ge Örebro kommun ”ett omlastningscenter för lastbilar kan det leda till en kraftig ökning av utsläppen, i strid med att kommunens och regionens klimatpolitiska mål”, påpekas. ”Här saknas underlag, beräkningar och analyser”.

”Den ökande trafiken ger störande buller och försämrad tillgänglighet för de företag som finns och bedriver hästverksamhet i området” skriver en annan. Slutligen lyfter en av de överklaganden att kommunen lockat med 1000 ny arbetstillfällen, som resultat av etableringen. Samtidigt finns inget underlag som bekräftar detta.

Mark- och miljödomstolen har begärt in kompletteringar från kommunen för att under hösten påbörja beredningen av överklagandet. Något besked eller beslut väntas inte under 2023.

– Intressant att så många har gått vidare och överklagat. Även vi har goda förhoppningar. Det finns likande ärenden, på andra håll i som har gått i denna riktning, att rätten avvisar detaljplaner på produktiv åkermark, säger regionordförande.

LRF i Örebro län och kommungruppen har aktivt bevakat ärendet, bildat opinion bland medlemmar, politiker, tjänstepersoner och organisationer.

– Jag upplever ändå rätt många har lyssnat på oss. Vi kommer också fortsätta att lyfta frågor som är viktiga för samhället och den gröna näringen. Vi får inte glömma att Örebro är ett lantbrukslän med många arbetstillfällen knutna till jord- och skogsbruk, säger han.