Polisen varnar för stölder i samband med vårbruket

Pontus Widell, 2024
Foto: Pontus Widell.

Det är inte är bara harvar och gödselspridare som letar sig ut på fälten i samband med att vårbruket drar i gång. Det gör även tjuvarna. Nu varnar polisen i Skaraborg för stöldligor från andra länder som systematiskt jobbar sig uppåt i landet i takt med vårbruket.

Utrustning och insatsvaror, i form av bland annat GPS-utrustning, diesel, fyrhjulingar och växtskyddsmedel, för mångmiljonbelopp stjäls årligen från det svenska jord- och skogsbruket. I samband med att vårbruket nu drar i gång varnar polisen i Skaraborg för en potentiell våg av stölder där ligor från andra länder systematiskt jobbar sig uppåt i landet i takt med att vädret ställer om. 

- Det finns såklart även lokala förmågor men den störta risken vi ser nu är organiserade ligor från andra länder som jobbar metodiskt och med väldigt sofistikerade metoder. Just när vårbruket drar i gång och mycket utrustning kommer ut från maskinhallarna är de särskilt benägna att slå till. Ofta kommer de till Sverige under kortare perioder för att lämna landet ganska omgående. I vissa fall lagerlägger de stöldgodset någonstans för att föra ut det ur landet vid ett senare tillfälle medan de i andra fall försöker föra ut stöldgodset ur landet direkt, i samband med stölden. Vi har ett exempel där en stöld ägde rum på en gård utanför Mariestad vid 03:00 natten. 4 timmar senare greps tjuvarna med stöldgodset vid färjeläget i Helsingborg, säger Tony Johansson, förundersökningsledare vid polisen östra Skaraborg.

Pontus Widell, 2024
Tony Johansson och Jan Svensson, varnar för stöldligor som systematiskt jobbar sig uppåt i landet i takt med vårbruket. Foto: Pontus Widell.

Vikten av samarbete

Inför påskveckan fick polisen underrättelse-information om att individer som misstänks tillhöra en stöldliga var på väg in i landet. Genom samarbeten med olika aktörer inom lantbruket kunde polisen snabbt förmedla signalement på fordon samt uppmana bönder i södra Sverige till försiktighetsåtgärder. Just vikten av samarbete är något polisen vill lyfta som en viktig faktor för att förebygga brott.  

- Från polisens sida samarbetar vi dels internt mellan regionerna och på olika sätt även med andra EU-länder. Sedan samarbetar vi även med externa parter i form av organisationer som LRF, återförsäljare av traktorer och liknande för att förmedla information likt den vi fick strax innan påskveckan. Det är viktigt att få ut sådan information snabbt och i detta fall ser det faktiskt ut att ha burit frukt då det verkar som vi lyckats skrämma i väg dessa individer. Utöver det samarbete vi bedriver från polisens håll är det minst lika viktigt att samarbeta bönder emellan då grannsamverkan kan vara ett väldigt bra skydd. Det kan vara så enkelt som att be en granne hålla lite koll om man ska åka bort, säger Jan Svensson, polistekniker vid polisen östra Skaraborg. 

Förebyggande åtgärder

Att vidta försiktighetsåtgärder på egen hand, exempelvis genom grannsamverkan, är något Tony och Jan vill trycka extra på. Framför allt när vi går in i en tid på året där det i regel begås fler stölder inom lantbruket. 

- Vi poliser älskar att ta fast tjuvar men det allra mest önskvärda är såklart att brotten inte ska begås över huvud taget och de bästa förebyggande åtgärderna är ofta de man kan vidta själv. Just våren är en intensiv period för många bönder men det kan vara värt ta någon minut extra för att se efter sina ägodelar. Lämna inte kvar dyrbar utrustning i traktorn utan ta i stället med och lås in den. Har man möjligheten är kamera-övervakning, larm, bra belysning och DNA-märkning också bra åtgärder, avslutar Tony Johansson.


Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28