Prisades på mållinjen

Årets nötköttsföretagare i Örebro 2023
Catharina och Håkan Carlsson på Nalaviberg är årets Nötköttsföretagare i Örebro län.

Efter många års arbete med restaurering av naturbetesmarker och framgångsrik avel med en korsningsbesättning har Håkan och Catharina Carlsson på Nalaviberg beslutat sig för att sluta. Kronan på verket blev utnämningen Årets nötköttsföretagare.

Det började med fyra kor, som köptes in 1999, för att sköta ett nyrestaurerat naturbete på gården kring Viby. Här fanns 89 fridlysta ekar. Korna blev fler och 2006 byggdes ett stall. Två år senare byggdes ytterligare ett.

Stallarna är öppna med djupströbäddar, stora skrapytor och foderbord utan tak. Idag består besättningen av 100 kor, fördelade på två kalvningsperioder, höst och vår. De flesta kalvarna säljs, utom de hondjur som behövs för rekrytering. På menyn finns bara gräs som foder.

– Att få denna utmärkelse är ett erkännande, en kvalitetsstämpel för allt jobb vi lagt ner genom åren, säger Håkan och Catharina Carlsson.

Det är en bruksbesättning med företrädesvis Red Angus och Simmentalkorsningar på kosidan. Tjurarna är av raserna Red Angus, Simmental och Limousine. De har korsats för att få en hög kalvöverlevnad med en tung kalv att sälja. Carlssons har även lyssnat in vilka egenskaper slutgödaren vill ha.

Vid övertagandet fanns 88 ha växtodling. Sedan dess har mer mark köpts till och arrenderats. Idag brukar Håkan och Catharina totalt 325 ha, varav ca 100 ha vall och ca 80 ha naturbeten. På gården odlas även spannmål för avsalu.

– Vi har hela tiden haft en långsiktig tanke. Och för oss är det viktigt att den kan få fortsätta även om vi känner oss färdiga med detta, säger Catharina och Håkan Carlsson.

Det blev inget generationsskifte. Nu är gården såld och hamnar i goda händer hos en granne som fortsätter i samma anda.