Regional information i Dalarna med anledning av den afrikanska svinpesten vecka 39

Vildsvin

Information från LRF Dalarna med anledning av den afrikanska svinpesten.

Svar från Jordbruksverket på frågor från LRF

Vad gäller för utbetalning av ersättning för de grisgårdar som fått beslut om avlivning av tamgrisar? 
SJV svarar: Jordbruksverket kommer pröva dessa ansökningar och betala ut ersättning först när ansökningarna kommit in. Jordbruksverket meddelar att de varit i kontakt med samtliga grisgårdar och informerat om ansökningsförfarandet och hur ersättningsprocessen ser ut. I dagsläget har Jordbruksverket endast fått in en ansökan och den är under behandling.

Dispensansökningar håller på att handläggas och hanteras av Jordbruksverket i prioritetsordning sett till hur brådskande verksamheten är. Vilka verksamheter bedöms som brådskande?
SJV svarar: Varje ärende bedöms individuellt, så det är svårt att svara generellt på vilka verksamheter som bedöms som brådskande. Det är ärendets natur och konsekvenserna om det inte får utföras som avgör hur brådskande det är. Vi ber alla som inte har behöv av akuta åtgärder att vänta lite med sina ansökningar, till exempel underhåll av anläggningar i skog och mark som det i många fall förmodligen går att skjuta på.

 

Informations- och dialogmöte i Sala 4 oktober

Sala kommun, LRFs kommungrupp i Sala, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Jägarförbundet, Region Västmanland och Länsstyrelsen bjuder in företagare till informations- och dialogmöte med anledning av svinpestutbrottet. Information kommer att ges om läget och hur strategin för arbetet ser ut. Det finns även utrymme för frågor gällande översvämningen.

Tid och plats: Onsdag 4 oktober kl. 19.00 i Västerfärneboskolans idrottshall

Mer information och anmälan

 

LRF kräver besked om ersättning för verksamheter

Debattartikel från LRF Mälardalen och LRF Dalarna

 

LRF kräver en minskning av vildsvinsstammen med 90 procent

I en debattartikel av LRFs riksförbundsordförande Palle Borgström, publicerad i Aftonbladet i onsdags, kräver LRF att vildsvinsstammen minskar med 90 procent. LRF varnar för att vildsvinen inte bara äventyrar livsmedelsproduktionen genom att orsaka omfattande skördeskador utan att de även ökar risken för smittspridning av afrikansk svinpest bland tamgrisar. Läs debattartikeln här

 

Vildsvinsstammen måste minska

Vildsvinen är ett hot mot vår livsmedelsförsörjning, de sprider sjukdomar och de orsakar stora samhällsekonomiska förluster som hela tiden ökar. Det här tycker LRF

 

Se LRF Kötts inspelade webbinarier med information om den afrikanska svinpesten

Fem webbinarier har hållits av LRF Kött tillsammans med Sveriges Grisproducenter med information om den afrikanska svinpesten. Se dem i efterhand här.

 

Information från LRF

LRF har en webbsida om den afrikanska svinpesten med relevant information för våra medlemmar.

 

Var hittar jag den senaste informationen om smittan?

Här finns den senast uppdaterade informationen om den afrikanska svinpesten från Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

 

Genom LRFs omsorgsgrupp kan du få hjälp och stöd

Många av LRFs medlemmar är verksamma i en bransch som är exponerad för risker. Stormar, skogsbränder, översvämningar, smittsamma sjukdomar och mycket annat. Det kan finnas en mängd orsaker att må dåligt, till exempel ekonomiska bekymmer, djurskyddsbrister, relationsproblem eller psykisk ohälsa.

Genom LRFs omsorgsgrupp kan du få hjälp och stöd för att komma vidare. Omsorgsarbetet är ett komplement till samhällets och näringens övriga aktörer och syftar till att ge den enskilda snabbt stöd i den uppkomna svåra situationen.

Behöver du någon att prata med?
LRF erbjuder dig som medlem psykologhjälp om du känner att du befinner dig i en tuff situation. Stödet är ett komplement till LRFs regionala omsorgsgruppers ordinarie arbete med uppsökande verksamhet och akuta stödinsatser.

För dig som medlem innebär detta att du kontaktas av krishanteringsföretaget BrolinWestrell inom 48 timmar efter att de fått information från omsorgsansvarig att du önskar stöttning. Insatserna sker främst per telefon och avtalet avser upp till tre samtal per medlem och kalenderår.

Om du behöver någon att prata med, kontakta:
Eleonore Marcusson, omsorgsansvarig medarbetare i LRF Mälardalen, LRF Dalarna och LRF Gävleborg: 010-184 42 35, SMS till 076-145 45 35 eller eleonore.marcusson@lrf.se

Läs mer om omsorgsgruppen

 

Denna information från LRF Dalarna med anledning av den afrikanska svinpesten skickades ut via e-post den 29 september till LRF-medlemmar i eller på gränsen till den smittade zonen i Dalarna.

 

Läs tidigare veckobrev här

Vecka 37

Vecka 38