Roligt med nytändning

Årets nötköttsföretagare på Gotland 2023
Erik Siggelin överlämnade utmärkelsen till Mats Ronström och Marie Johansson

För tre år sedan la Mats Ronström och Marie Johansson om arbetet på mjölkgården. Då började de seminera 55 procent av korna med könssorterad köttras och resterade med könssorterad mjölkras. Resultatet blev över förväntan.

Årets nötköttsföretagare på Gotland är Mats Ronström och Marie Johansson på Eksta Lädarve utanför Klintehamn. Mats betonar att de är mjölkproducenter. Samtidigt medger han att detta experiment blev riktigt lyckat.

– Det har gett oss en nytändning, helt klart. Jag är förvånad över varför inte fler går över till könssorterad semination. Vi ser bara fördelar, säger Mats.

Han vet på pricken hur många kvigkalvar det blir, och när de får dem. Han räknar även in lägre smittorisk och bättre hälsoläge bland kalvarna. De som semineras med köttras får en bra tillväxt, ”helt andra ryggar” och storlek.

Högre tillväxt på köttraskorsningarna ger ett bättre netto och friskare djur. Nu kan de styra så att rätt foder går till rätt djur, alltså det bästa fodret till mjölkkorna och resten till ungdjuren. Stutar och kvigor betar enbart på skogsmark ca 300 ha. Gården brukar även cirka 180 hektar åkermark.

– Vi ser stora kostnadsfördelar. Visst kostar seminationen men det får vi igen på bättre produktion och lägre omkostnader, summerar Mats.