Snart träffas premieeleverna - en av dem är Madeleine från Sparreholm

Madeleine Öjemar, premieelev i Södermanland.
Madeleine Öjemar är glad mottagare av stipendiet premieelev, som delas ut av LRF Ungdomen.

I mitten av november är det dags för årets premieelever att åka till Sånga-Säby konferensanläggning på Ekerö, Stockholm, och få sitt pris – en ledarskapsutbildning. Södermanlands pristagare är en engagerad tjej från Sparreholm som heter Madeleine Öjemar.

Madeleine tog emot utmärkelsen av LRF Ungdomen Södermanland i samband med examen från Öknaskolans Naturbruksgymnasium.

- Det ska bli kul att träffa andra ungdomar som är drivna och intresserade av lantbrukslivet, säger hon om de stundande dagarna i Stockholm.

Så här några månader efter studenten är det kor som gäller. 

- Jag jobbar på gården där jag hade praktik under skoltiden, men jag jobbar också hemma på gården där vi har nötköttsproduktion, berättar Madeleine.

Hon ser en framtid inom de gröna näringarna och planen är att så småningom ta över familjegården. Madeleine har, precis som LRF Ungdomens styrelse säger i sin motivering, ett genuint intresse och en nyfikenhet för näringen. Såhär motiverar de sitt val av pristagare:

“Madeleine har visat mycket goda ledaregenskaper. Hon har varit engagerad i allt där eleverna själva skall ordna med någonting, till exempel klassjacka, kakförsäljning, studiebesök m.m. Madeleine har dessutom varit engagerad i elevrådet som sekreterare och hon har uppvisat ett exemplariskt kamratskap. Med sitt genuina intresse för lantbruk har hon lyckats mycket väl med sina studier och detta beror med säkerhet på hennes framåtanda och nyfikenhet för näringen.”

Bakom utmärkelsen står alltså LRF Ungdomen, men premien instiftades för mer än 40 år sedan av dåvarande Sånga-Säby folkhögskola. Idag är det många profiler inom den gröna näringen som kan kalla sig premieelev och ambitionen är att fortsätta att erbjuda en attraktiv utbildning där deltagarna får med sig roliga minnen, kontakter och erfarenheter.