Stor undersökning av lantbrukares psykiska hälsa

Det finns inte så många studier om hur svenska lantbrukare mår.

I början av januari skickade forskare på SLU och Lunds universitet ut en digital enkät till cirka 10 000 heltidslantbrukare gällande deras psykiska hälsa och positiva drivkrafter. Syftet - att öka kunskapen om svenska lantbrukares psykiska hälsa och välbefinnande. LRF rekommenderar dig som får enkäten att svara på den om du har möjlighet.

Det är väl känt att måendet kan påverka arbetet och öka risken för olyckor, men kunskapen om den psykiska hälsan bland landets lantbrukare saknas. Jordbruksverket har därför fått i uppdrag av regeringen att ta fram en strategi för att minska olyckorna, förbättra arbetsmiljön och den psykiska hälsan inom lantbruket under perioden 2024-2028. Ett första steg är att genom den enkät som skickats ut kartlägga lantbrukarnas situation.

- Det här är ett viktigt ämne som vi behöver få mer kunskap om. Det har hittills inte funnits så många studier om hur svenska lantbrukare mår utan vi har fått luta oss mot internationell forskning, säger Maria Mehlqvist, ansvarig för omsorgsfrågor i LRF Öst.

Resultatet av studien kommer att publiceras i en rapport och i vetenskapliga artiklar, som kommer att användas i Jordbruksverkets kommande strategi för lantbrukets arbetsmiljö.

- Genom att få mer kunskap på detta område kan vi tillsammans i branschen jobba för ett välmående lantbruk med bra arbetsmiljö och färre olyckor, säger Maria Mehlqvist.

Här kan du läsa mer om enkäten.