Stort intresse för brottsförebyggande gårdsvandring

VG brottsförebyggande gårdsvandring

Varje år stjäls stora mängder maskiner, drivmedel, GPS-utrustning, verktyg och annan värdefull utrustning från svenska lantbrukare. Som en satsning på att förebygga brott som dessa anordnade LRF Västra Götaland tillsammans med polisen, Fokus Herrljunga och Länsförsäkringar Älvsborg 14 mars en gemensam gårdsvandring.

Torsdagen 14 mars samlades cirka 40 deltagare i form av lantbrukare, journalister, poliser och försäkringsrådgivare på Jonagården i Österod, Herrljunga, när LRF Västra Götaland, polisen, Fokus Herrljunga och Länsförsäkringar Älvsborg arrangerade en gårdsvandring med brottsförebyggande tema.  

Efter en kort introduktion guidade Hanna Manikoff, kommunpolis i Herrljunga och Vårgårda, deltagarna mellan olika delar av gården samtidigt som hon berättade om olika åtgärder man kan vidta. Både för att förebygga brott men även för att underlätta om man skulle bli utsatt för ett brott. Under vandringen passade deltagarna dessutom på att ställa frågor och resonera kring hur man bör tänka. Bland annat gällande stöldskyddsmärkning, belysning, kameraövervakning, larm och grannsamverkan. När själva gårdsvandringen var genomförd begav sig deltagarna till Gäsene mejeri för fika och ytterligare matnyttig information, på samma tema, från polisen och Länsförsäkringar.  

Vikten av att vara förberedd

Hanna Manikoff som är en av initiativtagarna till gårdsvandringen belyser vikten av samarbete och att vara förberedd. 

- En viktig del av gårdsvandringen är att belysa hur vi kan hjälpa varandra och hur viktigt det är med samarbete mellan lantbrukare, genom grannsamverkan och med lokala aktörer och myndigheter. En annan viktig del är förmedla vikten av att vara förberedd. Dels mentalt, på att man faktiskt kan bli utsatt för intrång och stölder, men även på så sätt att man faktiskt vidtar brottsförebyggande åtgärder. Vilket varken behöver vara krångligt eller dyrt, säger Hanna Manikoff, kommunpolis Herrljunga och Vårgårda. 

I samband med att kvällen rundades av fick deltagarna med sig material hem. Bland annat i form av en checklista med olika åtgärder. Denna checklista kan vara värdefull att återkomma till och gå igenom med jämna mellanrum. Gärna med en vän eller granne som kan se din omgivning med andra ögon.  

Checklista – Brottsförebyggande åtgärder

Kameraövervakning  
Använder jag kameraövervakning? Vad övervakar jag och varför? Du får kamerabevaka din tomt, gård och byggnader utan något tillstånd. För mer information kan du besöka Integritetsskyddsmyndighetens webbplats.  
 
Belysning 
Lyser min belysning rätt? En nedsläckt fastighet är ett tecken på̊ att ingen är hemma. En välfungerande, planerad och rejäl belysning har definitivt effekt beträffande utsattheten för brott. En rörelsedetektor kopplad till belysningen kan också̊ ha en brottsförebyggande effekt.  
 
Larm 
Har jag larm? Är larmet kopplat till en granne eller certifierad larmcentral? Sätt upp skyltar och dekaler vid tomt och byggnader som visar att du 
har ett larm. Ett välfungerande larm är avskräckande i sig. Om tjuven är framme minskar troligen omfattningen av inbrottet med ett ljudande larm.  
 
Lås  
Har jag rejäla godkända lås på dörrar och portar? Det ska vara svårt för tjuven att ta sig in till värdefulla tillhörigheter. Det ska även vara svårt för tjuven att ta sig ut, se till att det inte går att öppna portar, dörrar och fönster inifrån. Det försvårar för tjuven att ta med sig dina ägodelar.  
 
Försvåra för tjuven  
Lås fast stegar, verktyg och liknande som kan finns tillgängligt utomhus. Ofta använder tjuven dina verktyg och stegar för att ta sig in i dina byggnader. Om du måste lämna dina maskiner ute under natten, se till att låsa och låsa fast dem.  
 
DNA-märkning  
Har jag DNA-märkt mina dyra verktyg och maskiner? Vad tycker försäkringsbolaget? Detta är ett relativt modernt brottsförebyggande komplement för att skapa ännu mer kontroll. Oavsett bör utrustning märkas upp så den lätt känns igen och är spårbar för polisen. 
 
Inventarielista 
Har jag inventerat, fotograferat och gjort en detaljerad lista över ägodelar? Det är viktigt att veta vad du har på detaljnivå. 
 
Medvetenhet  
Har jag maskiner eller verktyg med mera som är attraktivt för tjuven? Hur förvarar jag det? Håll dig uppdaterad för att öka medvetandet kring eventuella stölder och hur du undviker dem. Tanka inte upp maskiner på kvällen om de står ute under natten. Parkera om möjligt maskiner där det rör sig människor, är upplyst och finns kameraövervakning. 
 
Grannsamverkan  
Finns det grannsamverkan i området där jag bor? Är jag med? Grannsamverkan är en beprövad, evidensbaserad och fungerande metod som minskar risken att drabbas av inbrott med 36 procent. Forskning har visat att grannsamverkan minskar brotten och ökar tryggheten.  
 
Spårsändare  
Att förse sin stöldbegärliga utrustning med en spårsändare (GPS) kan skapa möjligheter att genom larm och positionering upptäcka en stöld och återfå sitt tillgripna gods.  
 

Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28