Täckdikning i praktiken för markägare och myndigheter
2023-10-26

En fungerande dränering är grundläggande för en välfungerande jord och goda skördar. Ett fyrtiotal deltagare från flera län ville veta mer om täckdikning och letade sig ut till ett småregnigt Farneby i Vrena utanför Nyköping och täckdikningsdagen 23 oktober som arrangerades av LRF Södermanland i samarbete med Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund.
En fungerande dränering är grundläggande för en välfungerande jord och goda skördar. För att dräneringen ska fungera måste täckdikena vara i gott skick och väl underhållna.
Efter en kort introduktion av Jenny Jochnick, Nyköpingsåarna, och markägare Jan Farneborn förflyttades alla till åkern där Tommy Carlsson börjat köra sin täckdikningsmaskin.
En fråga som ställdes var hur det går att köra maskinen om det regnar mycket på hösten.
- Det är inga problem att gräva. Däremot kan det ju ställa sig vatten i grävfårorna, vilket kan vara besvärligt, säger Tommy.
Han fortsätter att berätta.
- Maskinen, som är av typen kedjegrävare, går bra i den sörmländska leran. Där kan en täckdikesplog ha det tuffare då den går lite tungt. Kedjegrävaren kan däremot vara mer känslig om det är stora stenar.
Maskinen körs efter en täckdikningskarta som ritas både med djup och läge, vilket täckdikesrådgivare och kartritare Tobias Neselius berättade om. Redan första året efter arbetet utförts ser man effekt av sin täckdikning.
Efter demonstrationen av täckdikningsmaskinen besöktes en fornlämning på samma åker. När man gör arbeten nära en fornlämning kan det krävas ett skyddsavstånd runt fornlämningen. Det är olika från fall till fall, så är man osäker rekommenderar länsstyrelsen ett samtal.
Thomas Johansson, Jordbruksverket, fanns på plats. Han jobbar för att det ska bli enklare att förstå reglerna och fick stöd i detta av LRFs styrelseledamöter Johan Lagerholm och Stefan Gustafsson. Trion försökte hitta fornminnet uppe på en bergknalle, men gjorde bedömningen att det inte var särskilt lätt att se spåren av den för ett otränat öga.
Med i fält fanns även LRF:s vattenexpert Markus Hoffman och vattenjurist Helena Andreasson. Helena pratade om att ofta är det inte lagen det är fel på utan att den tolkas på ett sätt som inte är förankrat i lantbrukets verklighet.
Efter besöket i fält förflyttades deltagarna inomhus och Jon Wessling, vattenrådgivare, drog det senaste om forskning och försök. Åsa Kuhlau, Länsstyrelsen, informerade om täckdikningsstödet där man kan få 30 procent av kostnaderna ersatta. Nästa ansökningsperiod för täckdikningsstödet är januari till april 2024.
Det finns stort behov av täckdikning och det finns ett flertal miljoner kvar att söka hos länsstyrelsen. De har dock inte sett lika många ansökningar om täckdikningsstöd i höst som tidigare. Troligen avvaktar fler än vanligt på grund av det pressade ekonomiska läget efter ett sämre skördeår 2023.
Känns det krångligt att söka får man gärna ringa Länsstyrelsen så hjälper de till med ansökan. Man kan också ta hjälp av en konsult. Thomas Johansson, Jordbruksverket, informerade om att man nu har dialog med Riksantikvarieämbetet för att få fram bra vägledningar som ska minska regelkrånglet för lantbruksföretag som vill täckdika nära en fornlämning.
Arrangörerna LRF Södermanland och Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund var mycket nöjda med uppslutningen och det stora engagemang som verkligen finns för ämnet täckdikning.