Värdiga Silvernålsmottagare på Sydoststämman

Årets Silvernålar: Bengt-Åke Rungegård, Lars Berggren, Görel Wiberg, Ingbritt Säll, Tony Lindgren, Ryno Johansson. Ej med på bilden Anki Carlsson.

Sex Silvernåls mottagare fanns på plats under LRF Sydosts stämma. Ordförande Roger Gustafsson läste upp motiveringarna och överlämnade Silvernålarna och diplomen. Stort Grattis till alla!

Motiveringar

Bengt-Åke och Ryno Johansson - Tingsås LRF

"Bengt-Åke Rungegård har varit en aktiv medlem i LRF sedan 1978. Han har varit aktiv i styrelsen för Tingsås LRF lokalavdelning sedan 1979 Ryno Johansson blev bonde 1976 och samtidigt medlem i LRF. Han har varit aktiv i styrelsen för Tingsås LRF lokalavdelning sedan början av 1980-talet.

Båda två har nu valt att lämna styrelsearbetet så att nya krafter kan ta vid. De har under alla sina aktiva år värnat om bygdens produktion av mat, skogsproduktion och att sprida kunskap om värdet av att verka lokalt. Deras engagemang i att ordna gemensamma träffar, sammankomster och fester för Tingsås LRF-medlemmar har varit stort. De har sporrat varandra att ge medlemmarna en känsla av gemenskap inom LRF.

De står och har alltid stått på småbrukarnas sida och att samarbete är viktigt för att lyckas mot de större konkurrenterna. Självförsörjning av mat har de alltid förespråkat. Lokal skogsproduktion som en bas i gårdens ekonomiska trygghet har varit viktigt här i Tingsås. De har varit nyfikna på globala trender som de försökt översätta till lokala anpassningar inom Tingsås LRF.  Därför vill styrelsen för Tingsås LRF med stor respekt för deras långvariga gärningar tilldela dessa herrar var sin silvernål."

Lars Berggren - Karlshamns Västra LRF

"Lars har haft ett stort engagemang inom de gröna näringarna under en lång tid. Lokalavdelningsuppdraget tog han redan 1989. Nu ligger engagemanget i Karlshamns kommungrupp som ordförande, där han idag lägger ner ett stort arbete med att företräda medlemmarna i en kommun som är mycket expansiv.

På gården tar han gärna emot politiker för att öka kunskapen om det svenska lantbruket.

Lars har som ordförande i Hushållningssällskapet lagt ner ett stort arbete för att naturbruksgymnasierna ska få finnas kvar och drivas vidare."

Görel Wiberg

"Görel Wiberg började sin bana inom LRF en period i Södra Kalmar län, och fick 1995 sedan en tjänst som sekreterare på Länsförbundet i Kronoberg där hon bland annat ansvarade för ekonomi och länsförbundsstämmor.

Sedan 2007 arbetar Görel på LRF i Stockholm men har trots detta hela tiden bott kvar på landet utanför Växjö, där hon trivs och hör hemma. Görel har haft roller som administratör, projektledare och är idag enhetschef för enheten Ledningssupport och Administration, ett uppdrag som hon tar sig an med lika delar värme som tydlighet. Görel är sedan många år dessutom en mycket viktig person i arbetet med LRFs Riksförbundsstämma, idag som ansvarig projektledare.

En av Görels största styrkor är att hon alltid, alltid har medlemmens bästa i fokus – i allt hon gör. Hon har ett mycket stort kontaktnät bland förtroendevalda och älskar att umgås med dem och se till att de får det så bra som bara möjligt i de möten, konferenser och råd hon är med och arrangerar.

Görel är en värdig mottagare av LRFs silvernål för hennes mångåriga engagemang för LRF och Sveriges bönder och för att hon är en förebild för medarbetare i hela LRF när det gäller att på djupet förstå och agera i linje med den allra bästa medlemsnyttan!"

Ingbritt Säll - Högsby-Fagerhult LRF

"Ingbritt har ett flerårigt engagemang i LRF som tog sin början som valberedare i Järeda-Virserum 2003.

När Ingbritt med familjen flyttade till föräldragården utanför Högsby så hann hon inte sätta namnet på postlådan innan hon var tillfrågad och invald i lokalavdelningen i Högsby – Fagerhult.

Ansvaret i lokalavdelningen växte och hon har varit dess ordförande i 7 år, till det har Ingbritt också varit ledamot i kommungruppen.

Föreningsengagemanget har också under åren omfattat ledamot i Södras SBO Mönsterås i förtroenderådet, ledamot i fiskeförening och orienteringsklubb, samt valberedare i biodlarförening, hembygdsförening och fiskeförening."

Tony Lindgren - Misterhult LRF

"Tony är ordförande i Misterhults lokalavdelning sedan 1996 och har varit med i styrelsen sedan 1987. Han är även ledamot i kommungruppen i Oskarshamn. Förutom att engagera sig inom LRF så är Tony även ledamot Hushållningsällskapets styrelse samt ordförande i Nordsvenska hästen i Kalmar län.

Tony är en mycket engagerad och uppskattad styrelseledamot både i lokalavdelningen och kommungruppen.

När det händer något, är alltid Tony med och hjälper till och fixar. Till exempel ordnar han fram kalvar till Ica Maxi dagarna i Oskarshamn. Till kommungruppens skogsdagar som samarrangeras med andra föreningar i kommunen, brukar han alltid ta med hästar och köra i skogen.

I kommungruppen gör han ett väldigt viktigt näringspolitiskt påverkansarbete, där han är väl insatt och påläst i de flesta frågor, som han gärna pratar och agerar för i kommungruppens arbete. Tack för ditt stora engagemang för LRF och de gröna näringarna, ditt arbete är jätteviktigt."