Varg oroar LRF Västra Götaland

kvinna
Sofia Karlsson, regionordförande för LRF Västra Götaland.

På grund av antalet vargattacker som skett den senaste tiden, initierade LRF Västra Götaland ett möte med Länsstyrelsen Västra Götaland för att lyfta olika frågor bland annat att det behövs mer information vad som gäller vid skyddsjakt.

Igår träffade LRF Västra Götaland Länsstyrelsen på grund av de vargattacker som varit i Västra Götaland de senaste veckorna. Vi tog oss ett snack med Sofia Karlsson, regionordförande för LRF vad som hände på mötet som LRF initierat.

- Vi har haft ett antal vargattacker i Västra Götaland, därför bad vi Länsstyrelsen om ett snabbt möte. På mötet lyfte vi olika frågor. Vi var överens om att länsstyrelsen behöver ta fram mer information om vad som gäller för skyddsjakt och beviljande av det. Materialet som de tar fram kommer vi länka till, så att våra medlemmar kan ta del av vad som gäller.

Frågan kring besiktning kom också upp och vikten av att besiktning med hund sker när det är aktuellt. En fråga som blivit aktuell bland våra medlemmar då många tycker det tar tid innan de kommer. Hundarna är tränade att hitta spår i upp till 24 timmar. Med det väder som råder nu med värme och torka minskar den tiden tyvärr drastiskt. Länsstyrelsen vill därför skicka med att det är bra om man tar kontakt med dem så snabbt som möjligt om man misstänker rovdjur.

Länsstyrelsen ville också skicka med att om man haft angrepp är det bra att låta besiktningspersonerna jobba så störningsfritt som möjligt. Ofta drar ett angrepp till sig mycket intresse från omgivningen och media. Det gör att de idag oftast åker ut två stycken besiktare. Något som tar mycket resurser och gör det svårare för dem att göra sitt jobb.

Redan idag är Länsstyrelsen bra på att när de bedömer att kriterier för skyddsjakt är uppfyllt så beslutar de om skyddsjakt. Vi pratade om att det är positivt att Länsstyrelsen gör det och att djurägaren slipper det, då hen tyvärr ofta blir utsatt för hat och hot i samband med en sådan ansökan.

Det är viktigt att hålla sig till lagstiftningen i rovdjursfrågan, och det blir därmed viktigt att uttrycka sig korrekt. Många tycker mycket i frågan, men vi har lagstiftning att följa. De förändringar som vi anser behövs i rovdjursfrågan är det politiken som behöver ändra på, både de svenska och i EU.

Självklart pratade vi också om det varma och torra vädret och behovet av att använda alla sina beten, även de längst bort från gården utan rovdjursavvisande stängsel och att det medför en ökad risk för fler angrepp.

Sist men inte minst pratade vi om de psykosociala frågorna och den oro som uppstår bland människor med tamdjur som nyss fått rovdjur i sitt närområde. Det är oerhört stressande som djurägare att känna oro hela tiden och vara på spänn varje gång man ser till sina djur.

Med på mötet var Anita Bergstedt, viltenheten Länsstyrelsen, Sven Swedberg enhetschef Naturavdelningen Länsstyrelsen, Janne Landström LRF och Sofia Karlsson LRF.

Tips vid rovdjursangrepp

Ring länsstyrelsen så fort som du misstänker rovdjursangrepp, helst innan du börjar leta efter djur som är borta. Här hittar du info om kontaktpersoner Åtgärder vid rovdjursangrepp på tamdjur 

Låt besiktningspersonalen från länsstyrelsen jobba störningsfritt, håll undan nyfikna grannar och media, så ökar sannolikheten att besiktningspersonalen kan fokusera på rätt saker.

Ta hand om dig själv! Behöver du stöd, kontakta omsorgsgruppen.
Kontaktperson för bonde- och djuromsorgsgruppen Västra Götaland: Lotta Bäckberg 070-323 39 16. 

Mer information om Rovdjursangrepp och användning av § 28


Clara Hyltbäck
regional kommunikatör LRF Väst
clara.hyltback@lrf.se 
076-836 81 00