Viktigt att öka kunskapen och väcka nyfikenhet för svenskt lantbruk

kvinna, utomhus
Josefina Larsson Guttman. Foto: Clara Hyltbäck.

Krönika: ”Så när debatten hårdnade och det svenska lantbruket fick ta mycket skit så kände vi, nej nu måste vi ta ett krafttag och nå fram till eleverna.”

I takt med att allt färre barn och unga har en naturlig koppling till lantbruket så minskar också förståelsen och kunskapen om svensk livsmedelsproduktion hos de som både är framtidens konsumenter och beslutsfattare. Det innebär också att det gröna näringslivet riskerar att inte ens finnas på kartan när barn och unga funderar över framtida yrkesval. Under 2023 gör LRF därför en extra satsning på Bonden i skolan, både för att öka kunskapen om och väcka en nyfikenhet för svenskt lantbruk och visa att det är en framtidsbransch.

300 klasser anmälda

Satsningen består till största del av en nationell aktivitet vi kallar för Bonden i skolan-veckorna. Det är drygt 45 000 anmälda elever i hela landet och ca 250 av landets 290 kommuner, från norr till söder. Över 70 procent av alla lärare som anmält sig och sina elever, har inte använt Bonden i skolan i sin undervisning tidigare, vi når med andra ord ut till en ny stor målgrupp som förhoppningsvis fortsätter att använda Bonden i skolan i sin undervisning framöver. Bara i Västra Götaland är 300 klasser anmälda till aktiviteten, vilket är jätteroligt!

Utöver mitt uppdrag i regionstyrelsen så är jag aktiv i Lidköpings kommungrupp och där brinner vi verkligen för att nå ut till så många elever som möjligt. Det fattas så mycket kunskaper i det moderna samhället om hur vår mat produceras. Så när debatten hårdnade och det svenska lantbruket fick ta mycket skit så kände vi, nej nu måste vi ta ett krafttag och nå fram till eleverna.

Stadsnära Lantgård i Lidköping

Vi sneglade avundsjukt på de lite mindre kommunerna som fick ut alla sina åttor på en dag med ett otroligt bra stations upplägg. Vi kände genast att det upplägget skulle kräva alldeles för mycket arbetsinsats utav oss i styrelsen. I stället tog vi kontakt med Stadsnära Lantgård i Lidköping och sen fyra år tillbaka kommer våra ettor och fyror ut till dem.  Men det är ju ingen riktig gård så för att kompensera det så har vi alltid visat filmer från Bonde i skolan och pratat med pedagogerna om det fantastiska material som finns alldeles gratis och som dessutom följer läroplanen.

Så det var helt naturligt för oss att fortsätta att sprida Bonde i skolan. Vi har fått hjälp utav en skoladministratör att skicka ut inbjudan till alla mellanstadieklasserna och nu har hela 17 klasser anmält sig. För en av klasserna väntar ett studiebesök på en gård som vi lottar ut som pris.

Vill samtidigt rikta ett stort tack och hejarop till er övriga runt om i kommungrupperna som hängt med på idén och jobbar aktivt med att sprida Bonden i skolan. Ni gör ett fantastiskt viktigt och bra arbete!

Josefina Larsson Guttman
ledamot i LRF Västra Götalands regionstyrelse