90-årsfest för Godegårds LRF-avdelning

Fest i Godegårds LRF när avdelningen firade 90 år.
Fest i Godegårds LRF när avdelningen firade 90 år. Foto: Stellan Axelson.

I Godegård har lokalavdelningen samlat bygden i 90 år. Det firades lördagen den 19 augusti. Styrelsen för LRF-avdelningen berättar om festligheterna.

Alla förberedelser hade gjorts för att kunna hålla en grillfest trots regn. Ett stort tält hade lånats in från den lokala skidklubben för att täcka, den för kalaset tillverkade grillen, där ett slaktsvin skulle rotera och grillas till perfektion. Ytterligare två tält hade monterats för att skydda musiker och deras instrument samt de fantastiska jordbruksredskap av trä, tillverkade långt innan LRF bildades, som medlemmar hade tagit med. Traktorer, skotare, en järnhäst och till och med en gengasdriven bil fanns på plats. Nu kunde 90-årskalaset för lokalföreningens 92 medlemmar börja.

Det blev den första regnfria dagen i augusti!

Unga och gamla samlades och trivdes tillsammans. De enda som saknades var medlemmarna som är aktiva i grön näring. De passade på att ta vara på den regnfria dagen och tröskade säd. Mingel, spel, tipspromenad och lekar fyllde eftermiddagen för de drygt 50 kalasdeltagarna fram till 16-tiden, då lokalföreningens ordförande Stellan Axelson hälsade välkommen med att bland annat citera delar av de protokoll som finns bevarade från bildandet av RLF Godegård. Det faktum att lottdragning avgjorde vem som blev föreningens första ordförande tyder på ett engagemang som är svårt att mobilisera idag. Lotten föll på Teodor Johansson, som stannade på posten i 15 år.

Festligheterna gästades av LRF:s regionordförande Jeanette Blackert, som i sitt tal berörde årets svåra situation för jordbruket med torra jordar som nu dränkts av nederbörd. Jeanette beskriv också den organisatoriska förändring som LRF står inför, samt svarade på de frågor som spontant togs upp. Det finns två bevis för att dagen och kvällen var allt igenom trevlig och att vi hade ett lyckat 90-årskalas. Första beviset är att Jeanette trivdes så bra att hon blev några timmar sen hem till tröskan, som hon lovat köra på kvällen.

Bevis nummer två är kopplat till ovan nämnda slaktsvin. Under ledning av Anette Linder hade en måltid skapats som ”föll alla på läppen” och Anette log när merparten av deltagarna hämtade sin tredje portion helstekt gris med tillbehör. Måltiden avrundades med tårta som hade föreningens standar som motiv. Det noterades efteråt att inte mycket plats hade lämnats till dessert. Det blev tårta över.

Tack gästen (gästerna) som gjorde festen, hälsar styrelsen i LRF Godegård.

Helgrillad gris på menyn.
Helgrillad gris på menyn.
Den vackra tårtan med LRFs standar som serverades till efterrätt.
Den vackra tårtan med LRFs standar som serverades till efterrätt.