Agera nu – vår mat blir dränkt!

Översvämning Hofors

LRFs kommungrupp i Hofors har i flera år försökt få kommunstyrelsen att förstå behovet av en förbättrad vattenförvaltning. Inte minst under 2023 då vädret satte fokus på vatten, med först torka och sedan översvämning av jordbruksmark.

Vi har nyligen lämnat en skrivelse till kommunfullmäktige med en uppmaning om att politiken nu måste ta sitt ansvar och agera. Hur ska vi göra nästa gång det blir ett skyfall för att inte livsmedelsproduktion ska påverkas så negativt?

Minst 200 hektar under vatten

LRF har uppskattat att den översvämmade arealen uppgick till minst 200 hektar, vilket motsvarar mjöl till strax under två miljoner limpor bröd för kommunens befolkning, mat som i stället gått till spillo. Översvämningarna har dessutom inte bara påverkat den gångna odlingssäsongen utan kommer att påverka markens bördighet och skördarnas storlek i flera år framöver. För samhällets del har förmågan att producera mat alltså minskat – inte ökat som den nationella livsmedelsstrategin säger. Till detta kommer också problematiken kring övergödning och vilka föroreningar vattnet bär med sig från avloppsreningsverk, trafikerade ytor eller andra verksamheter samt att vissa av dessa ytor översvämmas år efter år.

Den infrastruktur som finns för att föra bort överflödigt vatten från åkermarken är dimensionerad för ett annat klimat än det vi har idag. Anläggningarna är inte heller tänkta att ta hand om vatten från alla de hårdgjorda ytor som har tillkommit när samhället har utvecklats. Infrastrukturen är tyvärr ofta eftersatt och står inför kostsamt underhåll på grund av den ökade belastning som har uppstått via samhällets dagvatten.

Samhället måste ta ansvar för sitt vatten

Nyligen presenterades betänkandet Livsmedelsberedskap för en ny tid (SOU 2024:8), som omfattar flera förslag för att stärka livsmedelsberedskapen, däribland ett stärkt kommunalt ansvar och ett ökat skydd av jordbruksmark. Vi vill nu att samhället tar ansvar för sitt vatten via en hållbar dagvattenhantering från tätorter och vägnät, en minimerad bräddning från avloppsreningsverk och genom att alla parter som har nytta av en vattenanläggning delar på ansvaret. För att få fart på arbetet med vatten vill vi nu se kartering av översvämningarna, uppföljning av skador, modeller för ersättningar, en bättre kostnadsfördelning för underhåll och nyinvesteringar, fler handläggare inom vatten och krisberedskap samt breda forum för vattenförvaltning. Vi behöver enas om hur vatten ska hanteras så att skada på samhällsviktiga verksamheter begränsas!

Mia Brodin, ordförande LRF Hofors kommungrupp, Göran Juhlin, Yngve Hadin, Micke Sehlberg, Jerk Engberg och Per Berglund, medlemmar och drabbade markägare

Det här är en debattartikel publicerad i Din Lokaltidning.