Årets premieelev heter Amanda Fritzon

Årets premieelev i Jönköping 2023

Utmärkelsen "premieelev" i Jönköpings län går i år till Amanda Fritzon, Tenhults naturbruksgymnasium.

Varje år delar LRFs ungdomsregioner ut utmärkelsen “premieelev” till en naturbrukselev som har utmärkt sig. Naturbruksgymnasierna nominerar själva kandidater och kriterierna är att eleven ska ha goda ledaregenskaper, visat gott kamratskap, nyfikenhet, framåtanda, haft goda studieresultat och såklart ett genuint intresse för de gröna näringarna.  

Årets premieelev i Jönköpings län är Amanda Fritzon, som tog studenten från Tenhults naturbruksgymnasium i våras. Amanda har själv ingen tidigare erfarenhet av lantbruk och berättar att tiden på naturbruksprogrammet har gett en bra grund att stå på, och att hon nu ser fram emot att lära sig mer och vidareutvecklas i arbetslivet. 

Amanda fick sommarjobb på en mjölkgård i Lekeryd direkt efter studenten, efter en väl genomförd sista praktik där under våren. Nu i höst återvänder hon till sitt gamla gymnasium där hon fått jobb som instruktör på mjölksidan.  

Utmärkelsen premieelev har delats ut i över 40 år och började på dåvarande Sånga-Säby Folkhögskola. Stipendiaterna får åka upp till Sånga två dagar i november för att ta del av en ledarskapsutbildning med fördjupning i landsbygdsföretagande, föreningsverksamhet och omvärldsspaning.