De bedriver lantbruk i fjällmiljö

Storhagens lantbruk med utsikt över Funäsfjällen
Storhagens lantbruk i Ljusnedal, Jämtland.

Att bedriva lantbruk i fjällmiljö är inte alltid superenkelt, men det har sina fördelar. Det vet Stefan Dahlsten och Ellika Nilsson som driver Storhagens lantbruk i Ljusnedal, 4 km från Funäsdalen, en del av Funäsfjällen.

Stefan Dahlsten har alltid varit intresserad av jordbruk och när han fick veta att en bonde i närheten skulle avveckla sitt lantbruk nappade han direkt. Stefan och Ellika tog över driften 2015 och köpte gården 2017. 

Storhagens lantbruk är idag ett ekologiskt jordbruk med nötkreatur av rasen Aberdeen Black Angus samt en liten besättning Belted Galloway som utgör en besättning på totalt 110 djur. Båda raserna är skotska, hornlösa och lämpliga för just ekologisk djurhållning.

– Båda är lättskötta köttraser med enkla kalvningar. Då korna går ute i fjällmarker och betar på sommaren är det viktigt att de inte trampar sönder för mycket. De här raserna växer också bra på extensivt bete och passar bra i vårt klimat. De är även väldigt bra mödrar och passar sina kalvar, vilket är viktigt när de går ute på fjällbete, berättar Stefan Dahlsten som tillsammans med frun Ellika driver gården.

Storhagens lantbruk i Ljusnedal, Jämtland.
Stefan Dahlsten och Ellika Nilsson

Unika fäbodbeten

Att bedriva lantbruk i fjällmiljö är många gånger en utmaning med längre transportsträckor, kortare odlingssäsong och färre kollegor. Men fördelarna överväger. På sommarhalvåret går korna med kalvar tillsammans med tjurar på bete uppe på Hamrafjället och sju andra olika fjällbeten i området.

– Vi har de unika, stora fäbodbetena samt friska och rena djur tack vare vårt klimat här. På fjällbetet kan korna välja fritt bland både gräs och örter, vilket ger extra smak på köttet och naturligt höga Omega 3-värden, berättar Stefan.

Under vinterhalvåret går djuren hemma på Storhagen i lösdrift och får fri tillgång till foder. Fodret produceras på åkrar runt om i Funäsfjällen och det är grönfoder och vall som de odlar själva.

Storhagens Lantbruk, Ljusnedal i Jämtland.
Kor på grönbete i Ljusnedal

Köttet säljs slut direkt

Kalvköttet säljs till privatpersoner i närområdet men även till några lokala restauranger som tex. Skoogs Krog.
– Tanken var att kunna sälja kött i den egna gårdsbutiken, men köttet hinner aldrig dit innan det är slutsålt. Det är ständigt kö. Vi brukar hjälpa några andra gårdar att sälja sitt kött via oss i stället. De har likvärdig djurhållning och ras, säger Stefan.

Hållbarhet är en viktig del av Storhagens lantbruk. Det handlar om allt ifrån hur man använder maskiner till vilka frön som planteras. Målet är även att göra alla mer medvetna om att äta rätt kött och att använda alla styckdetaljerna från djuret. 

Foto: Emeli Nilsson Fjelltopp

Storhagens Lantbruk, Ljusnedal i Jämtland.
En av Stefan och Ellikas kor på Ljusnedal