Fritt fram för lantbruken att bevattna med vatten från Trönningeån

bevattning
Foto: Andreas Måttgård

Sedan 2020 har lantbrukare avråtts att använda vattnet från Trönningeån för bevattning vilket ställer till bekymmer för de lantbruk som har ett företagande och en logistik uppbyggd efter detta.

I februari höll LRF ett möte om PFAS för lantbrukare, närboende och kommunen. Ett tydligt medskick till Halmstads politiker var att ge ett besked huruvida det är någon risk att använda vattnet för bevattning eller inte. Ett svar som var nödvändigt att få innan årets odlingssäsong startade. Kommunens politiker tog sig an frågan, vilket nu verkar givit resultat i form av en fördjupad riskbedömning från Naturvårdsverket och Livsmedelsverket, där de slår fast att vattnet återigen går bra att använda för bevattning.

Ytterligare har man analyserat både grödor och mark och konstaterar att den bevattningen som skett historiskt inte påverkat negativt. Med detta besked från myndigheterna ser därför inte längre Bygg- och miljökontoret någon anledning till att avråda från bevattning och har meddelat att det är fritt fram att återigen använda vattnet.

Med detta är den döda hand som kommunen lagt på företagens bevattning bortplockad och vi kan se fram emot en fin odlingssäsong runt Trönningeån år 2023!

Kajsa Edbom
regionalt sakkunnig LRF Väst
kajsa.edbom@lrf.se