Håll i och håll ut – vi behöver mat på tallriken även i framtiden

män, kvinna ler, djur i bakgrund
Ett stopp hos djuren för att visa vilken nytta den betande mulen gör för att hålla landskapet öppet. Foto: Aida Birinxhiku.

Falkenbergs kommungrupp bjöd ut kommunstyrelsens ordförande Per Svensson och Aida Birinxhiku, riksdagsledamot från Socialdemokraterna för att diskutera om det aktuella läget i det svenska lantbruket och hur det ser ut för lantbruksföretagen i Falkenbergs kommun.

Björn Andersson som bedriver mjölkproduktion i Morup och Jens Gustafsson, kommungruppsordförande och lantbrukare med dikor, köttproduktion och växtodling i Köinge deltog och berättade om läget i sina företag.

Man lyfte och visade på konsekvenserna av den torka som varit och hur det kommer att påverka företagen under en långt tid framöver. Med stora insatser och ett högt ränteläge så ger det stora utmaningar för den enskilda lantbrukaren.

På kommunal nivå lyftes frågan om vikten av att fortsätta servera svensk mat i det offentliga köket trots det pressade ekonomiska läget. Statistik om de gröna näringarna i Falkenbergs kommun visades och man diskuterade kring aktuella frågor så som byggnation på åkermark och vikten av att det finns en stark livsmedelsproduktion i kommunen.

Träffen avslutades med en rundresa där Göran Gustafsson tog med de båda i Falkenbergs inland och den svenska skogen och skogsbrukets betydelse lyftes för diskussion. Ett ytterligare medskick till riksdagens var vallens betydelse och det ”Gräspaket” där LRF arbetar aktivet för att Sverige nationellt ska medfinansiera CAP för att möjliggöra ett gräspaket med vallstöd, höjt kompensationsstöd och djurvälfärdsersättningar för betande djur.

Avslutningsvis fick deltagarna medskicket om vikten av att hålla i och hålla ut för att vi även i framtiden ska kunna ha mat på våra tallrikar.


Ulrika Bertilsson
regional kommunikatör LRF Väst
ulrika.bertilsson@lrf.se  
072-247 16 11