Klimatklivet öppnar för ansökningar

Klimatklivet_DSC2629 650x365.

Nu öppnar ansökningsomgången för klimatklivet. Under 2024 är det tre ansökningsperioder; februari till april, maj till juni och september till oktober. När i tiden du ska söka beror på vilken typ av åtgärd du vill genomföra.

För anbud 36a publika tankstationer för vätgas är ansökningsperioden den 12–21 februari, för ansökningar alla andra klimatklivsärenden är ansökningsomgången den 4–15 mars och under denna period är det flest ansökningar med koppling till lantbruket som förväntas komma in. Mellan den 25 mars – 5 april är det anbud 36a om publik laddinfrastruktur som har sin ansökningsperiod.

- 2023 var ett lite speciellt år ur Klimatklivssynpunkt då det endast var en ansökningsomgång som dessutom låg sent på året, vilket resulterade i rekordmånga ansökningar i just den ansökningsomgången, det säger Martin Gometz, Energi och klimathandläggare på Länsstyrelsen i Halland. 

Flertal ansökningar kopplade till lantbruk 

I Halland inkom det 66 ansökningar totalt varav 16 av den var kopplade till lantbrukssektorn. 

- Naturvårdsverket fick i sin tur in över tusen ansökningar att hantera och hade dessutom lite begränsade möjligheter att bevilja ytterligare utbetalningar innan årsskiftet. Således har det avseende få ansökningar från i höstas fattats beslut hos Naturvårdsverket. Vi väntar med spänning på resultatet, säger Martin Gometz. 

Klimatklivet prioriterar lantbruket 

Helena Sandmer samordnare för Klimatklivet på Länsstyrelsen i Västra Götaland säger att de också hade ett högt tryck på ansökningarna förra året. 

- I höstens ansökningsomgång fick vi in totalt 137 ansökningar i Västra Götaland, varav 54 kom från lantbruksverksamheter. Vanliga åtgärder är energikonverteringar kopplat till uppvärmning och spannmålstorkning (utbyte av oljepannor) samt investeringar i olika eldrivna arbetsmaskiner. Det finns även ansökningar om cirkulärt strömaterial (behandling av gödsel så att det kan återanvändas som strömedel och genom det ersätta torvströ), biokol samt gårdsbaserad biogasproduktion.

Klimatklivet prioriterar lantbruket och över 30 procent av alla beviljade ansökningar de senaste åren har gått till åtgärder inom lantbruket. 

- Det är inga problem att söka klimatklivspengar flera gånger, vi har lantbrukare som sökt och fått pengar för klimatåtgärder vid upprepade tillfällen, säger Helena Sandmer. 

Clara Hyltbäck, 2024
Lastmaskinen är smidig och används till olika sysslor på gården. Foto: Clara Hyltbäck.

Bättre arbetsmiljö

En som sökt pengar från Klimatklivet är Daniel Andersson i Charlottenberg i Värmland, han fick pengar för en lastmaskin som går på el. 

- Vid ansökan tog jag hjälp av Ludvig & Co, då de gjort ansökningar åt andra lantbrukare tidigare, säger Daniel Andersson. 

Daniel är nöjd med sin lastmaskin om än att han önskar att den kanske skulle vara lite större. 

- Den fungerar jättebra, arbetsmiljön har blivit bättre, då den är tystare och den fungerar bra i stallet då den är smidig. 

Daniel använder lastmaskinen till flera olika arbeten på gården, han skrapar skit, kör foder, lastar på och av balar. 

- Jag använder maskinen i det dagliga arbetet och för mig innebär det att traktorerna går färre timmar och att de timmarna hamnar på lastmaskinen i stället. Den laddar under natten, sex timmars laddning ger 3 timmars körning, säger Daniel Andersson. 

Daniel är positiv till klimatklivet och han funderar på vilka åtgärder som han skulle vilja se inom klimatklivet. 

- Jag skulle gärna se hur man kan jobba med modulbyggd biogasanläggning och hur vi skulle kunna stabilisera nätet. Sen skulle det vara intressant om Naturvårdsverket såg klimatklivet i ett bredare perspektiv och kanske la till att man kunde få bidrag för dränering, säger Daniel Andersson. 

Vill du veta mer om klimatklivet gå in på din Länsstyrelses hemsida, under våren kommer de att ordna informationsmöten. 

Clara Hyltbäck
regional kommunikatör LRF Väst
clara.hyltback@lrf.se
076-836 81 00