Kommungruppskonferens på Vann

män, inomhus, samtal
Samtal om vad som fungerar bra, vad man kan göra bättre och vad man borde sluta med. Foto: Ulrika Bertilsson.

Under måndagen och tisdagen, 23–24 oktober, samlades cirka 120 deltagare från LRF:s kommungrupper i Halland, Västra Götaland och Värmland för två dagar av föreläsningar, erfarenhetsutbyte, umgänge och diskussioner på LRF Västs årliga kommungruppskonferens på Vann utanför Lysekil.

Amerikansk fotboll, framtidsbranschen och offerkoftor

Första dagen inleddes med en kort introduktion av Sofia Karlsson, Erik Forsberg och Helene Gunnarsson, ordförande i Västra Götaland, Värmland respektive Halland. Därefter intog Hans Ramel, ordförande LRF Skåne och ledamot i riksförbundstyrelsen, scenen för att prata om ledarskap ur ett styrelseperspektiv. Med referenser till idrottens värld och amerikansk fotboll pratade Hans om vikten av att skapa en bra kultur och dynamik i gruppen, bland annat genom att förtjäna förtroendet och därmed agera som en ledare snarare än en chef.  

Hans Ramels föreläsning följdes en workshop med Anna Iwarsson, chef för folkrörelseenheten, på temat påverkansarbete genom kommungrupper. Under övningen fick deltagarna i grupper lyfta vad som fungerar bra, vad man kan göra bättre och vad man borde sluta med. En gemensam nämnare för flera grupper var att de betonade vikten av att ha en tät dialog med kommunpolitiker och tjänstemän, att positionera de gröna näringarna som en framtidsbransch och att undvika att ta på sig offerkoftan.   

Efter en fullspäckad dag var det dags för spa och umgänge innan samtliga deltagare samlades för en gemensam middag. En tvivelaktig kronhjort till varmrätt kompenserades av god stämning med skratt och livliga diskussioner långt in på småtimmarna.

Framgångsrikt påverkansarbete 

Under andra dagen var det dags för kommungrupperna att inta scenen för att dela med sig av erfarenheter i fall där de genom påverkansarbete, med grund i nationella reformagendan, åstadkommit förändring och förbättring. Representanter för kommungrupper från Lilla Edet, Kristinehamn, Orust och Falkenberg berättade hur de jobbat med bland annat beredskap, vattenskyddsområden samt miljö och hälsa. 

Därefter berättade Ebba Jacobsson från Studieförbundet vuxenskolan om deras erbjudande, inspirationsföreläsaren Lisa Ekström gav en föreläsning där hon blandade personliga erfarenheter med tips inom ledarskap och slutligen, innan dagen och konferensen avslutades med gemensam lunch, delade regionordförande i Västra Götaland, Sofia Karlsson, ut utmärkelsen årets kommungrupp till ett överraskat men glatt gäng från Herrljunga.  Läs mer om årets kommungrupp här. 

 

Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28

män, kvinnor i ett rum

Förtroendevalda som lyssnar på föredragare. Foto: Pontus Widell.

män, kvinnor i grupp

Anna Iwarsson, höll i en workshop på temat påverkansarbete genom kommungrupper. Foto: Pontus Widell.

män kvinnor

Gruppen pratar om vad som fungerar bra, vad man kan göra bättre och vad man borde sluta med. Foto: Ulrika Bertilsson.

män kvinnor

Gruppen summerar vad de kommit fram till. Foto: Ulrika Bertilsson.