Krönika: Magnus Svensson

Hästholmen 200310 LRF i Östergötlands årsstämma på Ombergs golfklubb i Hästholmen. Magnus Svensson.Foto: Åke Karlsson / lantbruksbild.se

Med risk för att verka tjatig, men bevarandet av åkermarken är en viktig fråga. Det är den inte minst på grund av de klimatförändringar vi upplever i form av alltmer extremväder.

Under en längre tid har vi sett att våra kollegor som brukar mark närmare ekvatorn har fått allt svårare att göra det. Därför måste vi i Sverige i framtiden vara beredda att kunna producera livsmedel inte bara åt den egna befolkningen utan också i allt större utsträckning för export till andra länder. Sju procent av den totala landytan i Sverige i dag är åkermark. Vi måste tillsammans förklara för våra politiker att då kan vi inte offra den lilla yta åkermark vi har för att bygga på den. 

LRF jobbar aktivt med frågan om att värna åkermark, till exempel genom att bjuda in politiker till träffar där vi diskuterar och informerar om varför det är så viktigt. I våras hade vi till exempel ett dialogmöte på Vreta Kluster där politiker från i stort sett alla östgötska kommuner var representerade och där flera föreläsare bjudits in med koppling till ämnet. Linköping är den kommun i Östergötland där mest åkermark har byggts bort. En forskare vid SLU som föreläste under dagen visade en karta över hur Linköping såg ut för 150 år sedan, i dag och hur det skulle kunna se ut om det fortsatte på samma sätt. Det har genom åren sparats mycket skogspartier, men det har byggts bort åkermark. Forskaren pratade också om att utnyttja den yta som redan används i dag på ett effektivare sätt genom att till exempel ha parkeringsplatser under shoppingcenter och då kunna bygga på de frigjorda asfaltsytorna. LRF försöker på samma sätt förklara i möten med politiker att det går att låta städer växa genom att bygga på annorlunda sätt eller på andra marker.

Även i Sverige märker vi av klimatförändringarna. Den långvariga bristen på nederbörd nu i början av sommaren har gjort det extremt torrt med skördebortfall och en oro för att inte ha tillräckligt med foder till djuren. Prognosen framåt är också oroväckande med stigande temperaturer utan regn. Dammar bör inte anläggas på åkermark, men i vissa fall kanske det blir nödvändigt att ta en bit åkermark till konstbevattning när vi har en sådan torrperiod som vi har nu. Ska vi kunna äta oss mätta även i framtiden måste vi använda åkermarken till det den är bäst lämpad för.