Lärarstudenter fick lära mer om lantbruk på Berte Gård

människor går i djurstall, kor
Korna var lika nyfikna som lärarstudenterna. Foto: Jennie Dannegren.

LRF Halland bjöd in lärarstudenter från Halmstads Högskola till Berte Gård, där de fick ta del av hur svenskt lant- och skogsbruk fungerar i dag. Dagen innehöll diskussioner och information om de olika näringarna och avslutades med en gårdsvandring för att ge inblick i hur en mjölkproduktion kan fungera.

LRF Halland tog ut lärarstudenter som läser årskurs 4–6 från Halmstad Högskola under en heldag på Berte Gård. Under dagen fick de samtala med lant- och skogsbrukare, där de innan hade förberett frågor inom de olika näringarna; grisproduktion, grönsaksodling, mjölkproduktion och skogsbruk. Efter en intensiv och diskussionsrik förmiddag inledde Henrik Stenström på Berte gård eftermiddagen med info om gården samt senare rundvandring hos kossorna där studenterna fick se hur mjölkproduktion kan fungera i praktiken.

Öka kunskapen hos kommande lärare

LRF Halland anordnar dessa dagar för att öka kännedomen om svenskt lant- och skogsbruk bland kommande lärare, men även öka kännedomen om att de senare i undervisningen kan använda sig av färdiga lektioner som är direkt kopplade till läroplanen från www.bondeniskolan.se samt www.skogeniskolan.se. De får också en direktkontakt med våra lant- och skogsbrukare för frågor och eventuella kommande gårds- och skogsbesök när de senare undervisar i klass. Gun Ragnarsson från Ragnarssons, Catarina Gardell Nilsson från Tångagård, Peter Andersson från Idala Mjölk och Mathilda Clausen Wingårdh, skogsbrukare gjorde ett strålande jobb med att visa och berätta om hur de driver och jobbar inom sina verksamheter.

Bonden i skolan

Förhoppningsvis kommer läran om svenskt lant- och skogsbruk in i läroplanen i framtiden, där alla elever får med sig dessa viktiga kunskaper framåt. Idag finns det inte med i läroplanen, utan det är upp till varje pedagog vad man vill välja för inriktning. LRF Halland vill öka kunskapen om svenskt lant- och skogsbruk och hoppas att fler lärare senare tar kontakt och att de på ett enkelt sätt kan använda "Bonden i skolan" för att kunna sprida dessa kunskaper till våra barn och framtida konsumenter och beslutsfattare.

Jennie Dannegren
regional folkrörelseutvecklare LRF Väst
jennie.dannegren@lrf.se
072-141 63 74

 

män och kvinnor sitter i cirkel, skogsplanta i kruka
Mathilda Clausen Wingårdh berättar om skogsproduktion. Foto: Jennie Dannegren.