Livfull regionstämma på Söderköpings Brunn

Votering under LRF Östergötlands stämma 2024 på Söderköpings Brunn. Foto: Caroline Andersson.
Debatt och votering under motionsbehandlingen på LRFs regionstämma i Söderköping.

Två gånger under motionsbehandlingen kallades rösträknarna fram för att avgöra beslutet. Östgötastämman bjöd på debatt, in inblick i LRFs arbete i EU-politiken, god mat och trevlig stämning.

Omkring 130 personer hade tagit sig till Söderköpings Brunn för årsstämma med LRF Östergötland. Stämman inleddes med ett intressant föredrag av LRFs Brysselchef Ingrid Rydberg, som redogjorde för hur det fungerar i EU-politiken och visade att Sverige under relativt lång tid både haft och har maktpositioner i de europeiska lantbruksorganisationerna. I EU är jordbruk det enda området som är fullt gemensamt med egen budget. EU omfattar 400 miljoner människor och 27 stater, därmed är det inte så konstigt att det finns stora kulturella skillnader mellan medlemsländerna.  

- Allianser är ett måste för att komma fram i en fråga och och i EU-arbetet måste man ta sin plats, berättade Ingrid Rydberg. 

Hon bekräftade att EU kan kännas långt ifrån vår svenska vardag, men att vi har en viktig roll i att bygga det EU vi vill ha och att det finns ett fönster för oss att ta plats för våra frågor är på agendan. I omvärlden finns det just nu krafter som vill söndra EU och Ingrid betonade att det är viktigt att gå och rösta i EU-valet den 9 juni. 

4 motioner till riksförbundsstämman 

Fullmäktige tog beslut om elva motioner och valde att skicka fyra av vidare till riksförbundsstämman i maj. Riksmotionerna handlar om att minska exploateringen på produktiv åkermark, att lagstiftning och framtida markanvändning måste harmoniseras, cirkulära system och stärkt jordhälsa och att mufflon i häng är ett hot mot fårnäringen i Sverige. Stämman beslutade att det är regionordförande Jeanette Blackert, Jonas Edlund, Gabriella Cahlin, Annelie Almérus, Erik Carlsson och Amanda Segervall som ska driva motionerna på riksförbundsstämman. 

Motionsbehandlingen bjöd på debatt kring framför allt två motioner, LRF Ungdomens motion om subventionerade lån till unga företagare inom de gröna näringarna och Norra Kindas önskan om att utreda möjligheten att ändra stödområden. Båda motionerna voterades det om med röstkort, så att rösträknarna fick rycka in för att avgöra utfallet. Det blev styrelsens väg gällande stödområden och i motionen om subventionerade lån vann LRF Ungdomen gehör. 

Förändringar i regionstyrelsen 

Stämman gick på valberedningens förslag och valde att utöka regionstyrelsen med en ledamot, från sju stycken till åtta. Magnus Svensson avslutade sina år i LRF-styrelsen, varpå två nya ledamöter valdes in. Erik Carlsson, Herrsäter, Åtvidaberg, och Jan-Eric Andersson, Brantsbo gård, Valdemarksvik. Klicka här för att läsa mer om dem! 

Generationsskifte i kommungrupperna 

Med start på årets stämma har regionstyrelsen beslutat att årligen uppmärksamma  kommungruppsordförande som avslutar förtroendeuppdraget. I år får man säga att det är något av ett generationsskifte, då flera kommungruppsprofiler valt att lämna över efter många år i rollen. Östergötland har 13 kommungrupper, varav sex av dem har fått ny ordförande. De som regionordförande Jeanette Blackert tackade för sina insatser är Bengt Johansson, Söderköping, Henrik Rasmussen, Norrköping, Christer Alexis, Linköping, Jakob Andersson, Motala, Nils-Åke Pettersson, Vadstena och Sven-Inge Andersson, Valdemarsvik.  

Utmärkelser

Varje år prisas förtroendevalda för sina insatser. Är du nyfiken på vilka som fick årets utmärkelser? Klicka HÄR så får du veta svaret. 

Avtackning kommungruppsordförande östgötastämman 2024

Avtackade kommungruppsordförande. Från vänter: Bengt Johansson, Christer Alexis, Sven-Inge Andersson, Henrik Rasmussen och Nils-Åke Pettersson. Jakob Andersson saknas på bilden.

Ingrid Rydberg på Östergötlands stämma 2024

Ingrid Rydberg, chef på LRFs brysselkontor.

Erik Carlsson och Jan-Eric Andersson

Fr.v. Erik Carlsson och Jan-Eric Andersson, nyvalda ledamöter i regionstyrelsen.