Mycket i media om torkan

Torka i Skåne
Torrt så det dammar. Under åtta veckor har det inte regnat många millimeter regn.

Press, radio och TV har i flera artiklar och program skildrat situationen denna sommar. Via reportage på gårdar och intervjuer med tjänstepersoner på myndigheter och LRFs förtroendevalda är bilden tydlig. Det är en svår situation, något LRFs beredskapssamordnare Karin Oscarsson fångar upp.

Bilderna är tyvärr ganska samstämmiga över hela Östregionen, även om lokala avvikelser förekommer. Spannmålen har backat rejält och verkar kunna ge 70 procent av ett normalår där korta grödor kan ge ont om halm. Första vallskörden uppges ha landat på 30 till 50 procent jämfört med fjolåret, så foder kommer att vara en bristvara.

Därför uppmanar vi alla, även kommuner och andra som har marker, att inte putsa av utan istället erbjuda lantbrukare att hämta foder där det är möjligt. Det är bra att höra av sig till länsstyrelserna och foderförmedlare så vi säkrar så mycket som möjligt, säger samordnare Karin Oscarsson på LRF Öst. 

Hon har tät kontakt med länsstyrelser och kommuner, våra lokalavdelningar och kommungrupper, uppgifter som rapporteras vidare till LRFs nationella krisberedskapsgrupp och myndigheter.

Även media har tagit upp situationen med torkan inom jord- och skogsbruk. Här är ett urval från press, radio och TV i LRF Östs område.

Det behövs mer regn på Gotland

Direktsändning från Grinda, Morgon i P4 Sörmland, Sveriges Radio med Karin Oscarsson, tid: 3.16 – 3.21 i programmet

Debatt om torkan och livsmedelsproduktion, Studio 1 med bla Elin Beckman

"Torkan tär på psyket", Johan Linderkers, lantbrukare och omsorgsansvarig LRF Örebro.

"Det är krisartat”, LRFs samordnare Karin Oscarsson

"En otrolig stress", lantbrukare Martina Schagerlund i Barva utanför Eskilstuna

"Risk för foderbrist", Erik Sandberg, regionordförande Örebro län

Så hjälper länsstyrelsen djuren, Adam Adobati, handläggare på länsstyrelsen

Regionen och LRF i möte om torkan på Gotland