Rätt till skyddsjakt på dov- och kronhjort

dovhjort

För dov- och kronhjort finns skyddsjakt i två former, dels en skyddsjakt som beslutas av Länsstyrelsen, dels en skyddsjakt som man kan bedriva på eget initiativ.

Vi diskuterar återkommande vad man kan göra för att lindra skador av dov- och kronhjort. En långsiktigt klok förvaltning som håller stammarna på rimliga nivåer är såklart fundamentet. Vi vet dock att detta långtifrån alltid är fallet och det är avgörande att kunna komplettera den allmänna jakten med riktad skyddsjakt.

Två former av skyddsjakt 

För dessa båda hjortarter finns skyddsjakt i två former, dels en skyddsjakt som beslutas av Länsstyrelsen, dels en skyddsjakt som man kan bedriva på eget initiativ. Eftersom vi nu nyligen passerat den 1 juli vill vi nu uppmärksamma denna sistnämnda möjlighet som regleras i Jaktförordningens 26§. Dessa regler har visserligen några år på nacken, men de är likväl inte så kända som de borde vara.

De regler som styr detta lyder i korthet att jakträttsinnehavare har rätt att jaga:                

  • Årskalv av dov- och kronhjort som uppträder vid fält med oskördad gröda om det behövs för att förebygga skada under perioden den 1 juli-15 april.       
  • Årskalv av kronhjort om kronhjort orsakar stamskada på barrträd under perioden den 1 juli-15 april.

Fäller man kronhjort enligt detta regelverk ska det anmälas till Länsstyrelsen.

Janne Landström
Regionalt sakkunnig
010-184 43 17