Tips och råd till Sveriges lantbrukare i och med höjda räntor och torka

Skörd av vall

Idag kom Riksbanken med beskedet att styrräntan höjs med 0,25 procentenheter. Det betyder att den ökade räntekostnaden i jordbruket nu är en viktigare kostnadsdrivande faktor än exempelvis priserna på diesel, el, gödselmedel och sojafoder.

En ytterligare räntehöjning är inget bra besked för företagare inom de gröna näringarna. Det är givetvis viktigt att få ned inflationen och stärka kronkursen men en ökad ränta innebär samtidigt ökade produktionskostnader. Och när det gäller matpriserna kommer även den långvariga torkan att försämra årets skörd och därmed påverka priserna uppåt.

De snabba höjningarna av styrräntan sedan september förra året innebär att den ökade räntekostnaden i jordbruket nu är en viktigare kostnadsdrivande faktor än exempelvis priserna på diesel, el, gödselmedel och sojafoder. Därför är det viktigt att serien av räntehöjningar kan bytas mot sänkningar i en relativt nära framtid.

Fortsätt att handla bättre mat, fortsätt att handla svensk mat. Det är viktigt för att Sverige lantbrukare ska kunna fortsätta att investera i ökad livsmedelsproduktion och grön omställning.

Tips och råd till Sveriges lantbrukare i och med höjda räntor och torka

LRF tog kontakt med några av de större bankerna och försäkringsbolagen och här kommer deras tips och råd till LRFs medlemmar:

  • Ta kontakt, i god tid, med banken. Alltid bra att ha en tät dialog om det uppstår brist på pengar kommer längre fram
  • Hur ställer sig den nya högre räntekostnaden till ditt resultat före finansiella kostnader? Hur stor blir marginalen mellan resultat och räntekostnad? Vad kan du vidta för åtgärder för att stärka marginalen?
  • Hur stadig är företagets kassa i relation till de ökade utläggen för räntor? Finns det tillräckligt med betalningsmedel – om inte måste du agera genom att hitta en lösning, gärna tillsammans med din bank.
  • Hur kan du tänka långsiktigt kring dina räntekostnader för lånat kapital? Är det OK att det fortsätter upp eller ska du säkerställa kostnaden genom att binda räntorna på längre tid? Att sprida bindningstider är att sprida risken.
  • Upprätta en likviditetsbudget för de närmaste 12 månaderna – då kan du optimera både finansiering och inköp. På köpet skapar du ökad insikt och kontroll.
  • Se över att egendom/byggnader, maskiner och inventarier är rätt försäkrade ifall det skulle hända något. 
  • Se till att det finns brandsläckare i byggnader och maskiner, då det är torrt just nu.