Vi vill förändra

Erik Sandberg är ordförande för LRF Örebro län
Gör om, gör rätt säger Erik Sandberg, ordförande för LRF Örebro län

Hej Erik Sandberg, regionordförande för LRF Örebro län. Vad är mest aktuellt i dessa tider?

– Att kommuner fortsätter att planera för byggnation på åkermark. Det är frågor som vi ständigt måste jobba med och lägga mycket energi på. Nu har vi Örebro kommun som planerar att bygga en kombiterminal i Törsjö söder om stan.

– Vi märker att detta är en fråga som engagerar, inte bara bland våra medlemmar utan även brett på många håll i samhället. Tillsammans med kommungruppen i Örebro kommer vi fortsätta att hålla trycket uppe och hålla kontakten med politiker, organisationer och föreningar så vi når en förändring.

– Frågan är het och det känns som att det bubblar. Många verkar inse vad som är på gång att hända. Liksom vi, vill de stå upp för livsmedelsproduktionen, vår matberedskap och ett långsiktig brukande av marken. Alla behöver ju mat.

– Skulle det inte gå vägen, alltså att fullmäktige inte avslår planerna eller återremitterar ärendet, kommer vi arbeta för ett överklagande av denna detaljplan och göra allt vi kan för att stötta på alla sätt. För tyvärr får vi som organisation inte själva överklaga ett beslut som detta.

– Samtidigt vill jag med bestämdhet säga att vi absolut inte är emot samhällsutveckling eller byggnation. Vi är företagare som gärna producerar mat till ett växande Örebro. Men i detta fall har Hallsbergsterminalen möjligheten att bygga ut detta behov på inhägnat område, bara några kilometer från centrala Örebro.