Välkommen till bords i Nässjö!

Processed with VSCO with a6 preset
Elisabeth Fungby på Högagärde fårgård

I Nässjö kommun finns stora mjölkproducenter, och köttproducenter av alla mått. Vi tog kontakt med kommungruppens ordförande och hamnade slutligen hos Högagärde fårgård där vi fick prata med Elisabeth Fungby som berättar om sitt företag mitt i lamningssäsongen.

– Vi är en kött- och mjölkbygd, precis som de andra kommunerna på höglandet, säger Stina Samuel Wirfelt, ordförande i Nässjö kommungrupp. 

I Nässjö kommun finns stora mjölkproducenter, och köttproducenter av alla mått. Det finns både råvaruleverantörer men också många som satsat på egen förädling. Ett exempel är Ryssbyglass, som tillverkar glass som säljs både till restauranger, butiker och i den egna gårdsbutiken på hemmaplan.

– Det är lite kul när man både levererar bulk och gör en produkt själv, säger Stina Samuel Wirfelt. 

Det finns även grönsaksodlare i kommunen, men i det större perspektivet bidrar Nässjö mest till den animaliska delen av livsmedelsförsörjningen. Det är sådana marker här.

Året har precis börjat och på Högagärde fårgård är en av årets lamningssäsonger i full gång. Svenskarna ska äta även 2024. Några av dem som ska fixa mat på bordet finns i sydöstra delen av Nässjö kommun, Elisabeth och Patrik Fungby Jönsson med sina 150 tackor. Förra året blev det 280 lamm, plus att de under hösten köper in runt 100 avvanda lamm från andra gårdar. Större delen av lammen går till slakteriet och vidare därifrån men runt 50 lamm från gården säljs antingen som lammlådor eller styckdetaljer. Drygt 40 lamm säljs som avelsdjur till andra besättningar och den egna gårdsbutiken gör det möjligt för Elisabeth att lägga all sin tid hemma på gården.

Paret har haft får i 24 år och har upplevt konjunkturer både uppåt och nedåt. Och att 2024 börjar lite krävt har väl inte undgått någon.

– Det är väl tuffa tider för alla nu med höga priser på insatsvaror och lite sämre köpkraft hos konsumenterna, säger Elisabeth Fungby Jönsson.

Kraftfodret är dyrt. Konstgödseln är dyr. Det som skulle underlätta rejält är om priserna på insatsvaror sjönk lite, annars är det svårt att få svarta siffror. De hoppas att konjunkturen vänder snart.

– Det skulle vara billigare att reparera sin traktor, säger Elisabeth och skrattar.

I gårdsbutiken är det skinnen som säljer bäst. De tar tillbaka alla skinn från gotlandsfåren och leicester, ibland även något från köttrasfåren. När det kommer till ullen säljer de runt 75 procent av den, och skulle kunna sälja ännu mer om tiden fanns att sortera.

Medan hon tittar till några alldeles färska lamm, och planerar avelsarbetet i besättningen framåt, berättar Elisabeth om sitt yrkesval och den livsstil som det innebär.

– Vi lever vår dröm. Vi jobbar med det vi tycker är roligt och viktigt. Jag tycker att det är väldigt viktigt att hålla markerna öppna och bevara den biologiska mångfalden. Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi har en högre självförsörjningsgrad. På ett vis är det en mission man har, att man vill förse svenskarna med lammkött och bevara den biologiska mångfalden. I Sverige ligger självförsörjningsgraden på lamm runt 30 procent så det finns en potential att öka produktionen, säger hon.  

Testa Elisabeths goda lammsoppa med smak av fänkål och apelsin

ca 1 kg lammkött med ben till exempel bringa, bog eller hals

1,5 l vatten

10 svartpepparkorn

10 vitpepparkorn

1 tsk salt

2 gula lökar

3 morötter

4-5 potatisar

2 pressade vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

0,5 tsk timjan, helst citron timjan

1 tsk fänkålsfrön

2 msk smör

1 apelsin

mer salt och vitpeppar

Gör såhär!

Koka upp lammköttet i rikligt med vatten tills det skummar. Töm ur vattnet, spola rent köttet i kallt vatten och diska grytan.

Koka upp 1,5 liter vatten tillsammans med salt och pepparkorn. Lägg i köttet och koka ca 50-60 min. Ta upp det ur grytan men spara och sila buljongen. Skär bort köttet från benen och dela det i små bitar.

Hacka löken och skiva morötterna och potatisen. Fräs dem i lite smör i en gryta tillsammans med fänkålsfröna och vitlöken. Häll på lammbuljongen igen (+ ev. lite vatten till) och slå i de krossade tomaterna. Lägg i timjan, vitpeppar och ev. mer salt.

Koka under lock ca 20 min eller tills potatisen och morötterna blivit mjuka.

Lägg i lammköttet i soppan igen och låt det koka med en lite stund. Häll sedan i den pressade apelsinen. Skär fruktköttet i bitar och lägg i det med. Smaka av med peppar och salt och glöm inte att lägga i en skiva god vällagrad ost i tallriken när du serverat soppan.