Ett par ord med Jan-Åke Gunnarsson, ordförande i Älmhults kommungrupp

Älmhults kommungrupp

Det är en varm och lite blåsig dag på Borgeby Fältdagar i Skåne när jag träffar Jan-Åke Gunnarsson, ordförande i Älmhults kommungrupp, Lars Persson, näringslivsutvecklare i Älmhults kommun och Gusten Mårtensson kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågorna, även han från Älmhult.

Vad är anledningen till att ni är här idag tillsammans?
-    Vi fick en inbjudan från LRF Skåne att delta i det här seminariet om upphandling på lokal mat och då tyckte jag det var lämpligt att bjuda in Gusten och Lars, berättar Jan-Åke. 

-    Ja det är väldigt viktigt att man upplever sådana här saker tillsammans så att man har en gemensam plattform att stå på och prata kring. På det sättet får man ett gemensamt ägandeskap i frågorna helt enkelt, fortsätter Lars. Man delar berättelserna och upplevelserna och kan bemöta och arbeta med frågorna ur våra olika perspektiv.

Hur hur ser ert samarbete ut idag, vad arbetar ni med tillsammans? 
-    Ett av benen vi arbetar med tillsammans är att hitta producenter av lokal mat till några utav våra boenden och skolor. Än så länge är det inte till alla, men vi börjar i liten skala och ser det som ett test. Vi försöker hitta ett upplägg för hur vi ska kunna genomföra det, berättar Lars.

-    Sen är vi ute mycket på företagsbesök tillsammans och besöker företag inom de gröna näringarna och får ta del av vad det finns för möjligheter och utmaningar där. På det sättet kan vi inom kommunen stötta och hjälpa företag, till exempel i tillståndsprocesser och förklara hur det fungerar så att det ska bli lättare att göra rätt, fortsätter Lars.

-    På strategisk nivå så har vi inrättat något som vi kallar näringslivsråd, där vi samlar ihop lite olika företag och branscher för att ha en kontinuerlig dialog om lite mer långsiktiga frågor. Där är det Jan-Åke som är representant för LRF och lantbruksföretagen, berättar Gusten.  

-    Vi har planerat en träff framåt hösten, när vi får en ny förvaltningschef på miljö- och bygg och då ska vi träffas på en gård och gå igenom en miljökontroll. Vi anordnar det som ett studiebesök och bjuder in andra lantbrukare i kommunen. På träffen går vi igenom hur kontrollen går till rent praktiskt, vad ska lantbrukaren vara förberedd på, vilka frågor som kan komma upp, berättar Jan-Åke. Det blir så mycket enklare vid tillsynstillfällen när man har träffat människan bakom kontrollanten tidigare.

LRF har ett bra kontaktnät
-    En av fördelarna med er organisation på LRF att ni har ett kontaktnät ut i länet och i de andra kommunerna och då är det ju enkelt att få ta del av hur man gör saker på olika sätt i andra kommuner. - I den kommunen gör man på det sättet, kan vi göra så här med? Det blir ju ganska enkelt som politiker att få ta del av bra exempel, fortsätter Gusten.

-    Ja, vi har ju bra möten för oss kommungruppsordföranden i LRF och där kan jag ju slänga ut en snabb fråga till någon av de andra ordförandena till exempel, -Hur gör ni med det här i er kommuner? Och då får jag snabb feedback på det, inflikar Jan-Åke.

-    Många lantbrukare är ju små enmansföretag, som vi inte har så lätt att komma i kontakt med för oss i kommunen via företagsregister och annat och där är ju kontakten med LRF oerhört värdefull, då Jan-Åke för dialogen vidare ut till era medlemmar, fortsätter Lars.

Vad har ni fått med er från idag?
-    Jag tycker ju att seminariet var den stora behållningen. Att få höra att det är fler som brottas med att få fler lokala producenter och tips på hur man lyckas skriva upphandlingsvillkor som smalnar av upphandlingen utan att det står att det ska vara svenskt, men man får ändå svenskt, berättar Gusten. I Västra Götaland har de en person anställd på länsstyrelsen med ansvar för att hjälpa kommunerna att upphandla riktat mot lokala leverantörer. Det hade varit bra.

-    För att inte upprepa det Gusten just sa, så är Borgeby fältdagar helt otroligt. Att bara få vara här och få en känsla för vad som är på gång inom näringen. En temperaturmätare som visar att även vid besvärliga tider så finns det en framtidstro inom näringen, berättar Lars.

LRF anordnade torkamöte i Älmhult
-    Vi hade ett möte om torkan förra onsdagen och där fick kommunen beröm av Stefan Carlsson, landsbygdsdirektör vid länsstyrelsen i Kronoberg. Kommunen ställde upp med fyra personer och det är inte helt vanligt. Det var de tre kommunalråden plus ansvarig för service och näringsliv Stina Ramberg Fälth. Roger Gustafsson, ordförande i LRF Sydost var också med samt en representant från KLS som berättade om läget med slaktanmälningarna. Det är kanske inte riktigt så illa som folk tror med det, avslutade Jan-Åke.