Kommunens koststrateg: Vi satsar mer på lokal mat

mat, skolkök
Foto: Johan Sjöblom.

Trots tuffa ekonomiska tider så fortsätter Karlstad kommun att satsa på närproducerade råvaror i sina offentliga kök.

Under de senaste åren har inköpen från de lokala bönderna fördubblats, men en ny app ska leda till mer närproducerad mat på tallrikarna hos barn, unga och gamla.

- Livsmedelsberedskapen är en het fråga. För att uppfylla våra mål i den nationella livsmedelsstrategin behöver vi jobba mer med den inhemska produktionen och där är kommunen en viktig spelare, säger Linnea Olsson som är koststrateg på Karlstad kommun.

Det är i samband med Skolmatskommissionens besök på högstadieskolorna Norrstrandsskolan och Mariebergsskolan som samtalet om vikten av lokala råvaror.

En av kockarna, Tobias Ellström, ingår i Nära Mat-projektet där de gör gårdsbesök och skapar en tätare kontakt med de lokala lantbruksföretagarna.

I en av lunchrätterna på skolan visar han hur de bytte ut kikärtor i den indiska grytan till gula ärtor från en lokal gård utanför Karlstad.

Nu har de också förhandlat med HK Scan så att de kan få Värmlandsproducerat kött till måltiderna.

- Det är kul att servera rätter med råvaror från bönder som man har träffat. Det är ju också bra i relation med eleverna så att de också lär sig mer om matens ursprung, säger Tobias Ellström.

För Karlstads kommun är det viktigt att öka andelen av lokala råvaror.

- Nu tar vi fram en app där man ska kunna göra inköp för att förenkla för producenten att sälja. Det blir snabbare omsättning av varorna och vi kan behålla samarbetet direkt med producent. Vi kan också efterfråga tjänster, som att bonden kommer till skolan och berättar om sin verksamhet, säger Linnea Olsson som är koststrateg på Karlstad kommun.

Andelen närproducerat är i dag 8 procent, att jämföra med 4 procent för några år sedan.

- Vi ser stora möjligheter att öka inköpet av lokala råvaror inom ramen för vår budget. Matpriserna har ju ökat den senaste tiden, men prisökningen har inte varit lika stor på de lokala råvarorna, säger Linnea Olsson.

LRF Värmland tycker det är oerhört roligt att skolorna satsar på Lokal mat.

- Det är jätteroligt med en sån satsning som gör det enklare att välja närproducerat vilket gynnar de Värmländska bönderna, miljön och stärker vår beredskap, säger Erik Forsberg, ordförande för LRF Värmland. 

 
Johan Sjöblom
kommunikationsansvarig, LRF Mjölk
070-951 44 70