Krönika: Fredrik Gehrke

Fredrik Gehrke
När ni sitter och funderar på om det skall läggas halm så lägg halm. Det kommer att finnas avsättning för den både lokalt och nationellt, skriver Fredrik Gehrke i sin krönika. Foto. Åke Karlsson/Lantbruksbild.

Jag kan efter förra veckans besök på Brunnby Lantbrukardagar konstatera att den mässan blir större och större. Det finns ett starkt intresse från våra maskinleverantörer att delta och de snålar inte in på vad de väljer att ta med och visa upp. Det har verkligen blivit en mässa att räkna med i Mellansverige.

Vi har precis avslutat en andraskörd som bjöd på stora variationer av skördemängd, vilket även speglar den förstaskörd vi fick i området. Vi har väckt liv i vår bevattningsutrustning från -84 som vi använt på cirka 16ha vall. Den kommer vi troligen att uppdatera så att vi kan vattna lite större areal, för man ser en väldig tydlig skillnad på vattnat och icke vattnat. Det blir ju lite av en försäkring. Den kommer kanske inte behöva användas varje år, men de år som behovet finns så är det skönt att veta att möjligheten finns.

Vi går ju även mot någon typ av semestertid, även om den inte är lika tydlig längre med tidig och sen semester, alla olika varianter som dykt upp. Det innebär också att det kan ha ordnats, och kommer att ordnas, sommaraktiviteter i lokalavdelningarna eller kommungrupperna. Se det som ett ypperligt tillfälle att träffa likasinnade. Exempelvis så har Viby LRFs lokalavdelning bjudit in samtliga medlemmar i regionen till en grillkväll i Vretstorpsparken i slutet av juli, mer info finns på LRFs hemsida här. En annan typ av aktivitet som LRF kommer att vara delaktiga i är Wadköping Matmarknad 12–13 augusti. Där kommer vi, tillsammans med Bonden i skolan, att ha en stor monter där vi kommer att marknadsföra Bonden i skolan. Vi kommer även att visa den stora variation som finns inom LRFs medlemskår och vad LRF som organisation jobbar med.

Nu börjar man även kunna känna en viss lättnad ändå efter lite välbehövligt regn. Även om det har varit stora variationer inom länet så har ändå alla fått regn. Sen finns det regioner runt omkring oss som fortfarande lider och inte fått något regn att tala om. Så när ni sitter och funderar på om det skall läggas halm så lägg halm. Det kommer att finnas avsättning för den både lokalt och nationellt. För även om vårsäd samt höstsäd har blivit piggare efter regnet så är all spannmål kort i år. Så hör av er till närmaste djurbonde och kolla om det finns behov av halm, eller hör av er till Maskinringen så kan de hjälpa till med förmedling av halm.

Nu ska jag börja planera inför höstens skörd och med det så vill jag önska alla en fortsatt trevlig sommar och en höst med lagom av regn och värme. Och glöm inte att vi i regionstyrelsen inte är längre bort än ett telefonsamtal om det är något ni känner att ni vill diskutera.