Våga prata om psykisk ohälsa

psykisk ohälsa, stress, omsorg
"Even the toughest people need help somtetimes" Lantbrukare världen över brottas med samma problem och det är inte bara i Sverige som stress och psykisk ohälsa är ett problem. Bildkälla: The Wyoming Department of Agriculture

Det är tuffa tider för lantbrukare och för många kan stressen vara svårt att hantera. Peter Lundqvist från SLU har jobbat med de gröna näringarnas arbetsmiljöfrågor sedan 80-talet både nationellt och internationellt. I det ingår inte bara olyckor, utan även kriminalitet och aktivism som ökat markant, och den stress och press detta kan medföra tillsammans med alla andra utmaningar som finns i lantbruket. I branschen pratas det inte så mycket om psykiskt ohälsa, något som LRF Ungdomen lyfte i en rapport nyligen och som kan vara ett av hindren för ägarskifte.

De gröna näringarna lyfts gärna fram som bransch med många ”friskfaktorer”. Man äger sin tid och jobbar med djur och natur, men det är inte hela bilden. Vid ett webbinarium som hölls nyligen redovisade Peter Lundqvist fakta som visar att den psykiska ohälsan generellt är högre bland lantbrukare, framför allt bland de äldre, än hos andra yrkesgrupper. Depression och självmord ligger också rätt högt i jämförelse.

Bönder måste hantera mängder av utmaningar som kan påverka hälsa, välmående och förmåga att driva och utveckla företaget. Lantbrukare är oftast familjeföretagare med få eller inga anställda och lever ofta med sin familj på gården och av och med naturens förutsättningar och resurser. Men precis som alla andra i samhället utsätts vi för stress och belastning, utan HR-avdelning och med stort eget ansvar.

Negativ stress ökar risken för olyckor. Dock är stress inte alltid dåligt, utan kan vara positiv när allt fungerar och man har flyt. Varningstecken för negativ stress är till exempel ont i huvudet eller magen, bröstsmärtor och hög puls. Andra tecken kan vara humörsvängningar och kort stubin eller att man skjuter upp saker. 

Lantbrukare har ofta svårt att prata om psykisk ohälsa. Enligt Peter Lundqvist drabbas alla yrkesgrupper och vi behöver våga prata om det. Att inte dra sig undan och isolera sig är viktigt, och där fyller LRF-aktiviteter och andra bondemöten en viktig funktion. Psykisk ohälsa är inte ett problem för alla och alltid, men som bondekollega behöver vi våga ställa en fråga när vi möter yrkesbröder och -systrar: ”Hur är det – egentligen?”

Se webbinariet och få tips
Du kan se LRFs webbinarium med Peter Lundqvist i efterhand och få tips på hur du kan hantera stressen här:
Tuffa tider för lantbrukare - hur kan vi hantera stressen?

Mår du eller någon i din omgivning dåligt? 
Kontakta LRF:s omsorgsgrupp i din region, se länkar nedan, eller vänd dig till vården via 1177.

Omsorgsgruppen i Dalarna

Omsorgsgruppen i Gävleborg

Omsorgsgruppen i Mälardalen