Viktigt domstolsavgörande för lantbruket

Gris tittar in i kameran

Efter en flera år lång rättsprocess har en lantbrukare i Halland vunnit ett mål i Mark- och miljödomstolen vid Svea Hovrätt. I målet prövades flera olika saker samtidigt. Bland annat prövades rimligheten  av att rena utluften från stallarna på ammoniakkväve.

Ammoniak är ingen klimatgas men orsakar försurning och övergödning när det faller ned på mark och vatten. På den aktuella gården skulle en sådan utrustning kosta cirka 8 miljoner kronor att köpa och installera. Det är en stor kostnad och skulle motsvara 20 till 30 kronor per gris som föds upp på gården och därmed göra investeringen i ett nytt modernt stall med lösningar som är bra för djurhälsan olönsam.

Domstolen bedömde att kostnaden för att rena ventilationsluften är orimligt stor i förhållande till den minskning som den ger. Till saken hör att på gården görs omfattande miljöåtgärder för att minska läckaget av ammoniak som att kyla gödseln i stallet för att både minska ammoniakläckaget och utvinna värme och samtidigt blandas lermineral in i gödseln som binder kvävet i gödseln.

På gården finns också en biogasanläggning för att på bästa sätt ta tillvara grisarnas gödsel. Sammantaget gör dessa åtgärder att ammoniakavgången är avsevärt lägre än det gränsvärde som kallas BAT - AEL som EU fastlagt för grisuppfödning i det så kallade Industriutsläppsdirektivet - IED. 
 
LRF har genom Expansionsteamet bistått lantbrukarens juridiska ombud advokat Jonas Månsson och byggrådgivaren Rebecka Asplund på rådgivningsföretaget Växa med kunskap och även bidragit med pengar eftersom det varit ett principiellt viktigt mål. 
 
-  Med så omfattande frivilliga åtgärder för att minska ammoniakavgången som ger läckage så långt under vad EU tillåter hade det varit konstigt att ställa ännu högre krav, säger Markus Hoffmann, LRF. 
 
Domen får inte överklagas och har vunnit laga kraft.