Visst deltar du som markägare på årets samråd i älg- eller kronhjortskötselområdet?

Älgko

Våren innebär tid för samrådsmöte i älgskötselområden (ÄSO) och kronhjortskötselområden (KSO). Nuläget efter den avslutade jakttiden summeras och riktningen framåt stakas ut. Det gäller inte bara älg- eller kronhjortsstammen, utan även grödor, skog och viltbetesskador. Det årliga samrådet är därför ett viktigt möte för berörda markägare om man vill vara med och påverka.

Samrådet ska i första hand vara ett forum för markägare och jakträttshavare inom älgskötselområdet (ÄSO) eller kronhjortskötselområdet KSO). Det är vid detta möte man som markägare, oavsett om man jagar eller inte, kan dela sin bild av nuläget i området och utvecklingen framåt.  

LRF rekommenderar markägare med fastigheter anslutna till ett ÄSO eller KSO att engagera sig i arbetet och delta på samrådsmötet, åtminstone för att lyssna in diskussionen och gärna genom att delge sin kunskap och erfarenheter angående planerad växtföljd, ungskogsplanteringar, tillgänglig betesresurs och skador i skog och gröda.  

Du kan förbereda dig genom att tänka igenom några frågor, till exempel: 

  • Hur vill du att älg- eller kronhjortsstammen ska utvecklas i området? Finns det mycket annat klövvilt som påverkar? Kan rönn, asp, sälg och ek (RASE) växa upp och bli trädbildande? Vågar du satsa på tall? Är viltets skador i grödorna rimliga? 
     
  • Ansvaret att hitta en bra väg framåt där viltstammarna balanseras utifrån tillgänglig (naturlig) betesresurs och skadorna är på en tolererbar nivå vilar på markägare och jägare tillsammans – så som dagens viltförvaltning med nuvarande jaktlagstiftning är uppbyggd.  

Om du som markägare inte fått en kallelse till samrådet kan du kontakta de personer som eventuellt jagar på din mark eller styrelsen för ÄSO:t/KSO:t.

Här hittar du verktyg i älgförvaltningen: Verktygslådan i älgförvaltningen

 

Vad är ett älg- och kronhjortsskötselområde? 

ÄSO och  KSO är frivilliga sammanslutningar av fastigheter för jaktlig samverkan. Markägare ansluter sina fastigheter för att möjliggöra effektivare älg- respektive kronhjortsjakt och älg- och kronhjortsförvaltning över ett större område eftersom älg och kronhjort  liksom annat vilt vandrar fritt över fastighetsgränser. 

Det är inte jaktlaget eller jaktledaren som får ansluta eller utträda fastigheten ur ett ÄSO/KSO. Den rätten har normalt markägaren eftersom denne är jakträttshavare. Även om jakträtten upplåtits åt någon annan kan markägaren välja att behålla rätten att företräda fastigheten i ÄSO:t/KSO:t, se LRFs avtalsmall:  Avtal om upplåtelse av jakt

Det är länsstyrelsen som fastställer ÄSO och KSO och det är också länsstyrelsen som fastställer områdets skötselplan som gäller under tre år med årlig översyn.  

Det finns få styrande regler för ett ÄSO eller KSO. En av dem är att årliga, protokollförda samråd ska genomföras. Samrådet är ett viktigt underlag när ÄSO/KSO tar fram sin älgskötsel- eller kronhjortsplan med förslag till avskjutning samt mål för älg- eller kronhjortsstammen och viltskador. 

Eleonore Marcusson
Regionalt sakkunnig Viltförvaltning LRF Mitt
eleonore.marcusson@lrf.se  
010-184 42 35 

 

Sofia Weimarck
regional kommunikatör
sofia.weimarck@lrf.se
010-184 45 12