Mjölkens näring och sammansättning
Mjölken innehåller ungefär 100 000 olika komponenter. De är av avgörande betydelse för mjölkens teknologiska kvalitet vid exempelvis tillverkning av yoghurt och ost, och för mjölken som källa till näring. Mjölkens sammansättning varierar beroende bland annat på årstid, kons gener och vilket foder kon får.
LRF Mjölks kartläggning visar att mjölkens näringsinnehåll är stabilt över tid. Men att vissa näringsämnen, däribland protein och kalcium, har ökat sedan 2001. I mjölk finns 18 av de 22 näringsämnen vi behöver varje dag. De fyra näringsämnen som inte finns i mjölk är vitamin C, järn, vitamin E och koppar.
Välkommen att läsa mer om näring i mjölk på hjärtamjölk.se!
Forskningsrapporter:
Näringsvärden i konsumtionsmjölk samt gräddeprodukter (2013)
Den svenska mejerimjölkens sammansättning (2009)
Mer information:
På Livsmedelsverkets webbplats kan du söka efter näringsinnehåll i olika livsmedel. Där kan du även läsa om de svenska näringsrekommendationerna.